Început de an şcolar la Fălticeni

 Aproximativ 8000 de elevi şi preşcolari, îndrumaţi de peste 450 de cadre didactice, au început luni, 11 septembrie, cursurile în cele şapte grădiniţe cu program normal şi prelungit, o grădiniţă specială, patru şcoli gimnaziale şi trei licee din municipiul Fălticeni. La fiecare unitate de învăţământ festivitatea de deschidere a început cu intonarea imnul naţional „Deşteaptă-te, române”, cu oficierea de slujbe religioase şi citirea de rugăciuni speciale pentru elevi de către preoţii parohi sau preoţii profesori Bogdan Feştilă şi Tudorel Neculau, în cazul colegiilor „Mihai Băcescu”, respectiv „Nicu Gane”. Înainte ca reprezentanţii autorităţilor locale – primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Constantin Bulaicon, deputatul Alexandru Rădulescu, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Suceava, prof. Ghiorghi Cornia – inspector şcolar pentru management instituţional, reprezentanţii Poliţiei Municipiului Fălticeni şi conducerile unităţilor de învăţământ să se adreseze elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, preoţii i-au stropit pe cei prezenţi cu apă sfinţită.

Încă din prima zi, siguranţa în unităţile de învăţământ este o prioritate pentru agenţii de poliţie. Derularea activităţilor pentru creşterea gradului de securitate atât în incinta unităţilor de învăţământ, cât şi în zonele adiacente şi pe traseele de acces către şcoli vor fi continuate şi în acest an prin Parteneriatul Poliţie – Şcoală – Părinţi – Comunitate.

Performanţa în educaţie se obţine prin muncă în echipă

„Este un moment foarte emoţionant pentru mine, pentru că de Colegiul Naţional «Nicu Gane» mă leagă foarte multe amintiri frumoase, atât ca elev, cât şi ca profesor; aici mă întorc cu drag de fiecare dată când sunt invitat. La Colegiul «Nicu Gane» se face şcoală aşa cum trebuie şi este de datoria noastră, a administraţiei publice locale, să facem tot ceea ce depinde de noi ca activitatea didactică să se desfăşoare la superlativ în toate unităţile de învăţământ din municipiu. Vreau să mulţumesc, acum, la început de an şcolar, colegilor mei profesori care conduc unităţile de învăţământ şi deputatului Alexandru Rădulescu, cu care am făcut echipă foarte bună. Tot ce s-a realizat în ultimii 5 ani în şcolile şi grădiniţele din Fălticeni se datorează acestei echipe, echipă din ce în ce mai largă, pentru că din ea fac parte şi colegii mei profesori, fiecare implicându-se ca tot ceea ce înseamnă condiţii şi rezultate la învăţătură să fie din ce în ce mai bune. Vă urez să aveţi un an şcolar plin de realizări, un an cu multă sănătate şi să ne revedem sănătoşi la sfârşit de an şcolar, să tragem linie şi să adunăm cât mai multe rezultate foarte bune! Mult succes şi răbdare, dragi profesori, mult succes dragi elevi!” a fost mesajul primarului Cătălin Coman la Colegiul „Nicu Gane”.

Performanţa şcolară va fi răsplătită

Alexandru Rădulescu, fost profesor la Colegiul „Nicu Gane” şi la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, deputat în Parlamentul României, a dorit să participe la deschiderea noului an şcolar în toate unităţile de învăţământ din municipiu. Parlamentarul fălticenean a fost emoţionat atunci când a păşit în colegiul unde şi-a petrecut cea mai frumoasă parte a carierei sale profesionale, „Nicu Gane”, şi unde a promis că se va întoarce peste câţiva ani.

La toate şcolile, Alexandru Rădulescu i-a felicit în primul rând pe cei care au câştigat concursurile şcolare, i-a îndemnat să înveţe pentru că şi anul viitor, în luna iulie, de Zilele Municipiului Fălticeni, performanţa şcolară va fi răsplătită de municipalitate.

Parlamentarul a apreciat implicarea primarului care, împreună cu Consiliul Local şi cei care reprezintă unităţile şcolare, a depus eforturi pentru a oferi cele mai bune condiţii de studiu, cele mai bune clase, cea mai bună dotare pentru a se asigura un învăţământ modern, de calitate, la toate disciplinele, asigurându-se de la mobilier ergonomic la calculatoare de ultimă generaţie şi laboratoare bine utilate. La toate acestea se adaugă un corp profesoral bine pregătit, animat de dragostea pentru profesie şi pentru copii.

Performanţa a fost premiată

Aşa cum era de aşteptat, cei mai emoţionaţi au fost elevii claselor pregătitoare şi elevii din clasa I, care erau nerăbdători să deschide prima pagină a Abecedarului. Ei au intrat în clase însoţiţi de învăţătoare, pe sub poduri de flori făcute de colegii mai mari. Pentru elevii din clasele mai mari, ziua de 11 septembrie a fost un bun prilej de a face un selfie cu colegii, iar pentru liceeni a fost un bun prilej de a etala ţinutele elegante achiziţionate în vacanţă sau maşinile primite la majorat.

Majoritatea unităţilor de învăţământ din urbea de pe Şomuz şi-au premiat din fondurile asociaţiilor părinţilor elevii cu rezultate foarte bune obţinute la olimpiadele şi concursurile şcolare sau pe cei care au obţinut în anul şcolar 2016-2017 media 10. Toate unităţile de învăţământ au fost premiate cu obiecte de mobilier, calculatoare, videoproiectoare care au ajuns în clasele care s-au remarcat în concursul de colectare selectivă a deşeurilor organizat de CL Fălticeni, cei mai implicaţi elevi în acest proiect fiind răsplătiţi cu diplome.

Condiţii mai bune în şcoli

Conform primarului Gheorghe Cătălin Coman, şcolile, liceele şi grădiniţele din Fălticeni au obţinut autorizaţiile de funcţionare, în perioada vacanţei de vară desfăşurându-se lucrări de investiţii la toate unităţile şcolare din municipiu, marea majoritate a acestora fiind finalizate.

În cele trei luni de vară, în toate cele 11 unităţi de învăţământ din Fălticeni s-au investit din bugetul local aproximativ 900.000 de lei pentru dotări sau lucrări.

Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” a primit 240.000 de lei pentru începerea lucrărilor de construcţie a unei săli de sport; Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” a primit 57.350 lei, din care 50.000 de lei pentru lucrări de reabilitare şi modernizare, restul pentru achiziţia de mobilier nou; Şcoala „Mihail Sadoveanu” a primit 118.000 de lei pentru reparaţii interioare; Şcoala „Ioan Ciurea” a primit 54.840 lei pentru lucrări de reparaţii şi modernizare interioară şi reabilitarea instalaţiei electrice şi a hidranţilor. Trei şcoli, „Alexandru Ioan Cuza”, „Ioan Ciurea” şi „Mihail Sadoveanu”, au beneficiat de asfaltarea terenurilor de sport.

Centrul bugetar al Grădiniţei cu Program Normal „Voinicelul” şi unităţile arondate au primit 116.500 de lei pentru realizarea instalaţiilor de detecţie la incendiu şi de evacuare, reparaţii la clădirea GPN „Voinicelul”, reabilitarea instalaţiei termice la GPN Lizuca. Unităţile subordonate Centrului bugetar al Grădiniţei cu Program Prelungit „Pinocchio” au primit 163.650 lei pentru lucrări de modernizare a instalaţiei electrice, de detecţie a fumului şi pentru reparaţii interioare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: