Doi cetăţeni moldoveni au introdus „arta” şmenului şi în casele de amanet sucevene

> Astfel au reuşit să dea găuri importante, în valoare de mii de euro > Cei doi au fost reţinuţi de poliţiştii suceveni

 Doi bărbaţi cu cetăţenie moldovenească au reuşit să bage spaima în rândul proprietarilor de case de amanet de pe raza judeţului Suceava, după ce au dat mai multe ţepe folosind metoda şmenului, dar nu cu valută ci cu bijuterii din aur. Pe fir au intrat şi oamenii legii, pe parcursul săptămânii trecute. Poliţiştii judiciarişti au efectuat activităţi investigative complexe pentru identificarea unor persoane care au înşelat administratorului unei societăţi comerciale din oraşul Siret, prejudiciul fiind de circa 11.000 euro.

Schimbau bijuteriile după ce erau verificate

Totul a început la mijlocul săptămânii trecute, când lucrătorii Poliţiei Oraşului Siret au fost sesizaţi verbal de un localnic, în vârstă de 42 de ani, că la ora 13.30 a fost victima unei înşelăciuni comise la casa de amanet pe care o administrează. Oamenii legii au demarat imediat cercetările, stabilind că autorii faptei sunt două persoane de sex masculin necunoscute de victimă, care s-au prezentat la operatorul economic de specialitate cu intenţia de a amaneta două lanţuri din aur. Bijuteriile erau cu greutate şi la propriu şi la figurat, aşa că administratorul unităţii a verificat bunurile prezentate de persoanele în cauză şi a constatat că acestea sunt cu adevărat din aur şi au greutatea totală de aproximativ 480 de grame. De aici au început negocierile, iar părţile s-au înţeles ca lanţurile să fie schimbate contra sumei de 11.400 euro. Afacerea s-a făcut fără a se întocmi niciun document justificativ în acest sens, iar la scurt timp după plecarea celor doi bărbaţi, administratorul casei de amanet a hotărât să mai verifice încă o dată produsele achiziţionate. Atunci a constatat că bijuteriile au fost schimbate în timpul tranzacţiei, iar cele cu care s-a pricopsit nu sunt decât nişte tinichele pe care a plătit o groază de bani!

Acţiuni susţinute pentru prinderea autorilor

Ancheta se anunţa dificilă, astfel că în rezolvarea cazului au fost mobilizate efective suplimentare de poliţişti, iar în baza semnalmentelor furnizate au fost efectuate semnalări la punctele de trece a frontierei de stat. Ulterior au ieşit la lumină şi alte fapte asemănătoare comise de aceleaşi persoane. Cei doi au încercat să înşele prin acelaşi mod de operare şi doi agenţi economici din Gura Humorului şi din Câmpulung Moldovenesc. Şi tot din investigaţii s-a reuşit identificarea vehiculului cu care autorii se deplasau. Activitatea susţinută a oamenilor legii a dus şi l-a înregistrarea de rezultate, stabilindu-se că cei căutaţi sunt doi bărbaţi, de 34 şi, respectiv, 35 de ani, ambii cetăţeni moldoveni. „Astfel, în urma măsurilor operative şi de cooperare întreprinse cu alte structuri de poliţie, în baza mandatelor de aducere emise în cauză, cei doi au fost reţinuţi în custodia poliţiştilor şi conduşi la sediul IPJ Suceava pentru audieri” ne-a declarat comisar Ionuţ Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava. Autoturismul cu care cei doi suspecţi se deplasau a fost indisponibilizat, iar bunurile şi sumele de bani identificate asupra lor au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În urma probatoriului administrat în cauză, cei doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi încarceraţi în arestul IPJ Suceava, urmând să fie prezentaţi Judecătoriei Rădăuţi cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: