PSD Suceava 2020

În off

Cineva atent remarca faptul că de la toate acţiunile mari ale verii organizate de Muzeul judeţean, în presa locală s-a relatat consistent mai degrabă despre prezenţa feluritelor oficialităţi – mari şi mici –, unora realizându-li-se ample sinteze ale spiciurilor (nu întotdeauna interesante), mai mereu neremarcându-se calitatea organizării. Oamenii muzeului au depus eforturi consistente pentru ca manifestările să „meargă ceas”, uneori, ca în cazul festivalului de artă medievală, fiind implicate multe plutoane de protagonişti ai diferitelor scene istorice evocate. De patru ateliere şi tot atâtea locaţii a fost nevoie pentru cavalerii veniţi din toate zările să-şi demonstreze calităţile. Ansamblul acesta trebuia să funcţioneze foarte bine şi prin contribuţia nevăzută, neştiută şi, iată, neremarcată a personalului muzeului.

Nu ne declinăm responsabilitatea nici noi, reporterii tind astăzi să remarce mai degrabă prezenţa/absenţa mahărilor la asemenea întâmplări decât efortul organizatoric – decisiv, până la urmă, şi major – al celor care se află în spatele unor asemenea evenimente. Care evenimente nu se supun rigorilor unui spectacol de teatru unde mecanismele funcţionează unse, ci întâmplărilor sau chiar arbitrariului ce se pot ivi în desfăşurarea unor asemenea succesiuni de scene.

Aşadar, când rememorăm momente din isprăvile din această vară ale Muzeului judeţean, e bine să ne gândim o clipă şi la orele de veghe şi de transpiraţie ale celor cărora le-a trecut prin cap să organizeze asemenea spectacole. Căci numai banii n-ar fi fost în stare nici să propună, nici să se înhame la treabă şi nici să rânduiască asemenea întâmplări. Care, iată, nu se fac singure. Cineva este sigur acolo, în off…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: