„Dacă nu se revizuieşte legea voi propune o rezoluţie pe această temă în cadrul Adunării Parlamentare a Euronest”

afirmă europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, care dezaprobă legea învăţământului adoptată în Ucraina, ce afectează drepturile minorităţii române

 Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai şi-a exprimat, vineri, totala dezaprobare şi indignare cu privire la Legea 3419-D, adoptată de Rada ucraineană, care prevede că sistemul de educaţie din această ţară se va desfăşura doar în limba de stat, ceea ce va duce la desfiinţarea inevitabilă a tuturor şcolilor cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

Într-un comunicat, Norica Nicolai arată că Ucraina este o ţară pe care cursul istoriei a îmbogăţit-o cu un număr mare de minorităţi naţionale, cea rusă, belarusă, românească, moldovenească, tătară, bulgară, poloneză, evreiască sau maghiară, iar diversitatea sa culturală nu poate fi omogenizată prin legi de tip pur populist, rupte de realitate.

„Contextul politic internaţional extrem de dificil, dar şi angajamentele Ucrainei în relaţia sa cu Uniunea Europeană ar trebui să îl determine pe preşedintele Petro Peroşenko să reanalizeze oportunitatea unei astfel de legi, înainte de a o promulga.

Normele europene, dar şi cele internaţionale obligă fiecare stat să aibă o conduită corectă faţă de minorităţile naţionale, să le ofere dreptul de a-şi conserva cultura şi tradiţiile, iar folosirea limbilor naţionale în şcoli face parte din aceste prevederi”, a precizat europarlametarul român.

Ea a avertizat că va acţiona pentru ca statul ucrainean să respecte drepturile minorităţilor.

„Atrag atenţia, pe această cale, că, în cazul în care Ucraina va persista în a aplica o astfel de legislaţie contrară drepturilor minorităţilor naţionale, voi lua atitudine şi voi propune o rezoluţie pe această temă, în cadrul Adunării Parlamentare a Euronest, care se va desfăşura la sfârşitul lunii octombrie la Kiev”, a mai arătat Norica Nicolai.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: