La Forumul Economic din Polonia, Gheorghe Flutur a prezentat oportunităţile de investiţii în turism în Suceava: 

Turismul e cea mai dinamică ramură economică în zona noastră

> Potrivit preşedintelui CJ Suceava, în 10 ani s-a dublat numărul de locuri de cazare şi al turiştilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat, joi după-amiază, în cadrul Forumului Economic de la Krynica, din Polonia, oportunităţile de investiţii în turism în judeţul Suceava, arătând că această ramură economică a cunoscut cea mai dinamică dezvoltare în ultimii 10 ani.

În cadrul panelului (mesei rotunde – n.n.) „It´s the Tourism, Stupid!, How to Attract Investors to the States?” (E vorba despre turism, prostule! Cum să atragi investitori?), moderat de profesorul Frank Babinger, de la Universitatea din Madrid, Gheorghe Flutur a făcut, la început, o prezentare a turismului în zona de nord-est a ţării şi în judeţul Suceava.

Astfel, în calitate de preşedinte al Consiliului Regional de Dezvoltare Nord-Est, el a spus că această regiune are un potenţial uriaş, având circa 4000 de monumente istorice, opt staţiuni turistice de interes naţional, dintre care patru în judeţul Suceava, 28.000 de locuri de cazare, dintre care 16.000 în Suceava, 858 de unităţi de cazare, din care mai mult de jumătate sunt în Suceava, ca şi trei parcuri naţionale şi 55 de arii protejate Natura 2000.

„Ca să ai succes în turism trebuie să investeşti în infrastructură”, le-a spus Flutur participanţilor la masa rotundă şi a reluat apelul pentru coridorul de drumuri rapide nord-sud şi est-vest, care să lege Suceava la reţeaua de autostrăzi europeană.

El a mai spus că pentru un turism de calitate este nevoie de investiţii în utilităţi, de siguranţa cetăţenilor, unităţi sanitare, sistem de intervenţie rapidă.

„Turismul e cea mai dinamică ramură economică în zona noastră. În 10 ani s-a dublat numărul de locuri de cazare şi de turişti în zona Suceava, iar în ultimul an a crescut cu 18% numărul de turişti” a arătat Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a abordat şi faptul că insistă pe promovarea turismului tradiţional autentic, care a fost apreciată, la fel cu încurajarea agroturismului, cu pensiuni conduse de familii sau asociaţii familiale şi care intră într-o competiţie constructivă pe zona turismului, pe gastronomie şi servicii diverse.

Gheorghe Flutur a vorbit şi despre turismul religios şi turismul de pelerinaj, fiind apreciată ideea de pelerinaj pe modelul drumului lui Iacob, dar şi despre turismul activ, de la pârtiile de schi, traseele de mountain bike, la river rafting, escaladă sau alpinism, vorbind şi despre importanţa turismului balnear.

El a mai spus că a prezentat noua formă de turism, de căutare a rădăcinilor, mai ales că Suceava este o zonă multietnică şi sunt multe persoane care vin să-şi caute în judeţ înaintaşii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a argumentat că Suceava este o zonă importantă din punct de vedere turistic, mai ales că municipiul reşedinţă de judeţ este destinaţie de excelenţă europeană.

El a fost întrebat care sunt facilităţile pentru investitorii străini în turism, arătând că aceştia sunt trataţi în mod egal cu investitorii români şi că autorităţile le stau la dispoziţie cu informaţii, le fac cunoscută din timp strategia de dezvoltare a infrastructurii şi master planul pe turism.

Flutur a spus că argumente suplimentare pentru investiţii în turism sunt măsurile pentru siguranţa turiştilor privind reţeaua sanitară, raporturile între clienţi şi operatorii de turism sau agenţiile de turism.

Totodată, el a spus că, tot pentru atragerea turiştilor, autorităţile sucevene organizează foarte multe evenimente culturale, dar şi acţiuni în asociere cu organizaţii de turism, cu organizaţii de gastronomie, cu meşteşugari în care administraţia publică alocă resurse pentru acţiuni de promovare.

„Aşteptăm legea parteneriatului public-privat în care să stabilim acele joint-ventures” a precizat Flutur, care a arătat că sunt zone de investit în domenii schiabile în Masivul Rarău şi Munţii Călimani, diverse zone de agrement în apropierea Sucevei pentru terenuri de golf, dar şi pentru alte sporturi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI