Un referendum cu cântec

Da, este vorba despre referendumul asupra familiei tradiţionale româneşti alcătuite din soţ şi soţie, recte din bărbat şi femeie. Dar familia nu este doar o simplă uniune sau afacere între doi soţi, ci este mult mai mult: societatea omenească n-ar fi posibilă fără familie, sursa fericirii şi a realizărilor personale, leagănul copilăriei şi piatra de temelie a viitorului unei naţiuni, a moralei, a culturii şi a civilizaţiei.

De aceea nu înţeleg rostul acestui referendum: în fond nimeni niciodată nu a atentat la statutul clasic şi tradiţional al familiei, aşa că a schimba definiţia din Constituţie mi se pare o joacă şi mai ales o manipulare. Cu atât mai mult cu cât alcătuirea din bărbat şi femeie e statuată şi în Codul penal şi în Codul civil (art.258). Cred că se încearcă o abatere a atenţiei publice de la ţopăiala politică a actualei majorităţi de guvernământ şi de la amatorismul unui Executiv populat în cea mai mare parte cu inşi fără pregătire de specialitate. Numai dacă te uiţi la Educaţie, nu-ţi vine să te mai duci la şcoală.

Dar ceea ce mă intrigă cel mai mult şi a constituit imboldul de a scrie pe această temă este calitatea morală a susţinătorilor modificării constituţionale: mai toţi respectivii politicieni şi-au abandonat fostele familii, şi-au lăsat copiii la mâna fostelor neveste sau a bunicilor, sunt la a doua, a treia…, a cincea căsătorie, trăiesc în concubinaj, promiscuitate, imoralitate şi dispreţ faţă de ceilalţi creştini şi faţă de opinia publică cu una, două… amante pe care le prezintă ca pe nişte trofee, de corupţie nu mai vorbesc, şi vin să-i înveţe pe familiştii actuali ce este aceea celula de bază a societăţii. E clar că neruşinarea nu mai are limite. De preacurvie nu mai vorbesc fiindcă e treaba duhovnicului.

Fireşte că cetăţenii văd mizeria morală şi se simt frustraţi cu astfel de reprezentanţi, dar de reacţionat nu reacţionează. Nu o fac din bună creştere şi jenă pe care politicienii le speculează la nesfârşit. Cetăţenii au ascultat glasul bisericii şi, de zisa preoţilor, s-au lăsat antrenaţi într-o fandoseală politică prin care unii lideri speră să-şi refacă pierduta credibilitate.

E de înţeles că biserica noastră, ortodoxă, catolică, luterană, (neo)protestantă… ocroteşte familia tradiţională şi s-a angrenat cu o anume cuminţenie în acest demers, dar şi ea este zguduită de destule scandaluri cu homosexuali, şi chiar la rang de episcopi. Nu ştim cât vor conta la prognozatul referendum aceste cazuri păcătoase, dar imaginea multor activişti pentru protejarea familiei nu mai poate fi una neprihănită.

Din păcate, situaţia familiei româneşti se degradează tot mai mult şi nu din pricina cuplurilor de acelaşi sex, ci din a Guvernului şi a Parlamentului care nu sunt în stare să asigure un cadru legitim şi favorizant pentru familie. Fiindcă în România multe familii îşi uită rostul şi-şi trimit copiii la muncă şi la cerşit, foarte mulţi nu au ce mânca şi cu ce se duce la şcoală, peste 30% abandonând-o.

În condiţiile în care peste 4 milioane de cetăţeni apţi de muncă şi-au abandonat soţiile sau soţii, părinţii, copiii… lăsându-i în voia sorţii sau a bătrânilor, rudelor, vecinilor…, au plecat în străinătate pentru un loc de muncă, cu toate acestea dezorganizarea familiei tradiţionale nu e încă principala preocupare a diriguitorilor.

Şi apoi ce va rezolva acest referendum de moment ce respectivul alineat referitor la „bărbat şi femeie” este deja în Codul penal? Se va schimba în bine soarta familiilor necăjite şi în prag de destrămare? Nicidecum: va fi doar un lung prilej pentru unele partide şi liderii lor populişti de a se da în stambă la televizor, ca să vadă poporenii cum mor ei de grija lor. Un fel de campanie electorală şi sute de milioane de lei cheltuite aiurea. Cu care s-ar putea rezolva sau măcar alina necazurile şi durerile atâtor nenorociţi care n-au ce să pună copiilor pe masă.

Până una-alta, poate-i trage cineva de mânecă sau poate le vine mintea ţăranului cea de pe urmă: când problema cea mai mare a guvernanţilor e sărăcia, subdezvoltarea, lipsa civilizaţiei, analfabetismul în creştere, nu e timp de scălămbăieli politice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: