Spitalul Judeţean Suceava a cheltuit 2,9 milioane lei pentru tratarea victimelor agresiunilor şi accidentelor rutiere

> De la începutul anului a recuperat însă doar 500.000 lei

 Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a recuperat în acest an aproape 500.000 de lei din totalul sumei de 2,9 milioane de lei, ce reprezentă cheltuielile de spitalizare pentru tratarea victimelor agresiunilor şi accidentelor rutiere.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, bioinginer Dragoş Vicoveanu, a declarat că spitalul parcurge toate etapele pentru recuperarea debitelor reprezentând costurile de spitalizare aferente tratării cazurilor de vătămări corporale rezultate în urma unor agresiuni sau accidente rutiere.

El a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în cursul anului 2016 s-au înregistrat 548 de astfel de cazuri.

Vicoveanu a precizat că în cursul anului 2016, SJU Suceava a cheltuit suma de 1.524.789 de lei, reprezentând cheltuielile de spitalizare pentru cazurile de vătămare corporală rezultate în urma unor accidente rutiere sau agresiuni, respectiv costurile pentru hrană, cazare, medicaţie, intervenţii chirurgicale, investigaţii imagistice şi de laborator, proteze etc., iar din suma totală au fost recuperaţi 915.012 de lei.

El a mai spus că de la începutul acestui an şi până în data de 31 august s-au recuperat debite în valoare de 482.428 de lei din totalul soldului de 2.907.555 de lei.

Reamintim că managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, declara, în cursul lunii februarie a.c., că SJU Suceava, în calitate de prestator de servicii medicale spitaliceşti, se constituie parte civilă, în termen de trei luni de la data producerii prejudiciului, în toate dosarele penale de vătămare corporală pentru recuperarea acestor sume cheltuite pentru tratarea pacienţilor care au fost victime ale agresiunilor sau accidentelor rutiere.

Rîmbu atrăgea atenţia că procedura de recuperare a acestor debite este „destul de greoaie”, arătând că sunt situaţii în care spitalul cheltuie bani şi cu plata executării silite, în unele cazuri neavându-se ce se executa silit, întrucât nu există „bunuri executabile”.

De precizat este că articolul 313(1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost modificat prin Legea 132/2014.

Astfel, conform aliniatului 1 al articolului 313, „persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI