Sâmbătă, la Soloneţu Nou

„Sărbătoarea Roadelor”, la ediţia a XII-a

> Mitropolitul Varşoviei va fi prezent la manifestări

 Localitatea Soloneţu Nou va găzdui sâmbătă, 9 septembrie a.c., cea de-a XII-a ediţie a evenimentului „Sărbătoarea Roadelor”.

Manifestarea are loc în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a „Zilelor Culturii Polone”.

„Sărbătoarea Roadelor” va începe la ora 11, cu Sf. Liturghie solemnă cu sfinţirea pâinilor şi cununilor, precum şi cu depunerea de daruri, urmate de prezentarea standurilor, spectacolul folcloric şi picnicul.

Sf. Liturghie va fi celebrată de cardinalul Kazimierz Nycz, mitropolitul Varşoviei.

În cadrul ediţiei din acest an, vor susţine spectacole ansamblurile polonezilor „Mala Pojana” din Poiana Micului şi „Solonczanka” din Soloneţu Nou, precum şi Ansamblul Folcloric de Cântece şi Dansuri „Zloty Potok” din Jelna, regiunea Podkarpacie.

Ansamblul Folcloric de Cântece şi Dansuri „Zloty Potok” îşi are originea în Jelna, comuna Nowa Sarzyna, în regiunea Podkarpacie. Prin activitatea sa promovează şi cultivă tradiţiile poloneze şi cultura populară.

Se compune din secţiunea vocală care, împreună cu formaţia instrumentală, interpretează cântece folclorice şi o secţiune de dans formată din tineri care interpretează dansuri folclorice naţionale şi regionale precum: polonez, kujawiak cu oberek, krakowiak, dansuri specifice regiunilor Rzeszów şi Przeworsk sau dansuri varşoviene.

Ansamblul are numeroase spectacole locale, regionale şi ocazionale prin străinătate. Astfel, ansamblul a urcat pe scenă, printre altele, la Festivalul polono-ucrainean „Pyriatyn Fest” din Ucraina, la Gala Poloniei din Budapesta şi la Festivalul Internaţional de Folclor şi Etnografie „Inima Naţiunii” la Praga.

Instructorul vocal şi al formaţiei instrumentale este Leslaw Miazga, iar coregraful grupului de dans – Jadwiga Kula. Şeful Asociaţiei „Zloty Potok”, în cadrul cărei activează ambele echipe, este Andrzej Chojnacki.

Pe 9 septembrie, de Ziua Recoltei în Soloneţu Nou, ansamblul vocal împreună cu formaţia instrumentală, cât şi ansamblul folcloric compus din tineri vor prezenta dansuri, cântece şi muzică populară din regiunea Podkarpacie, din care provine „Zloty Potok”, precum şi din multe alte regiuni ale Poloniei.

„«Sărbătoarea Roadelor» din Soloneţu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaşte comunitatea poloneză din România, vecinii ei şi chiar Polonia însăşi. Atunci Polonia poate fi simţită, văzută şi chiar «gustată»” a declarat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Uniunea Polonezilor din România organizează din 2006 „Sărbătoarea Roadelor” la nivel naţional, în cadrul „Zilelor Culturii Polone”, în Soloneţu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.

Ea prilejuieşte întâlnirea tuturor comunităţilor poloneze din România. Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătoreşti, cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi se prezintă şi alte naţionalităţi „vecine” – români, ucraineni, germani.

Dozynki – sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulţumire pentru încheierea secerişului şi a lucrului pe câmp, precum şi pentru roadele culese, provine din tradiţia slavă.

În mod tradiţional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă. În prezent, în Polonia, „Sărbătoarea Roadelor” se desfăşoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerişului.

Actualmente, este sărbătoarea agricultorilor care mulţumesc pentru roadele culese şi, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt sfintele liturghii solemne, în timpul cărora se sfinţesc pâinea şi cununile şi se depun daruri.

„Sărbătoarea Roadelor” se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte şi petrecere populară.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI