La Rădăuţi

Refugiaţii întorc bine pentru bine

Pe şantierul Bucovina Build & Travel din Rădăuţi, cele 15 familii beneficiare de locuinţă din proiect şi voluntarii prezenţi au avut parte de o surpriză plăcută ieri de dimineaţă: 14 vorbitori de limba arabă, refugiaţi în România din Irak şi Siria, au venit să dea o mână de ajutor pentru o zi, voluntariind.

„Este o surpriză frumoasă, neaşteptată, prezenţa acestor oameni necăjiţi, aflaţi departe de ţară, pe şantierul nostru. Ei lucrează ce este nevoie: ridicare şi montare ferme de acoperiş pe structura casei, montare OSB pe pereţii exteriori sau a izolaţiei pe pereţi. Unii sunt de meserie electricieni în ţara lor, alţii muncitori. Familiile beneficiare sunt încântate de acest ajutor neaşteptat” menţionează Adrian Ciorna, preşedintele Habitat pentru Umanitate Rădăuţi, organizatorul proiectului.

Sunt însoţiţi de Ioana şi Maria, asistente sociale de la Fundaţia Icar care a facilitate această zi de voluntariat. Un traducător sirian, format ca inginer la Politehnica Iaşi, a asigurat comunicarea, orientarea de dimineaţă a voluntarilor refugiaţi şi transmiterea primelor sarcini de efectuat la casele unde au fost alocaţi pe şantier.

Mahmoud Algamin este din Irak, electrician de meserie, şi se află în România de 5 luni de zile. „Voi face pe acest şantier ceea ce mi se va cere, numai să fie benefic pentru societate. Îmi doresc să am linişte şi siguranţă şi să trăiesc ca orice om normal.”

În cursul operaţiunii de ridicare a fermelor de acoperiş pe platforma casei spre montare, voluntarii sirieni şi irakieni acţionau energic şi ca o echipă. Radu Munteanu, capul de familie beneficiar, menţionează: „Este un ajutor neaşteptat, sunt bineveniţi, casa mea capătă contur”.

Dintre refugiaţii aflaţi la centrul din Rădăuţi, cei 14 prezenţi ieri au spus un „da” fără ezitare ca răspuns la solicitarea Fundaţiei Icar şi a Centrului. „Sunt voluntar aici să servesc oamenii care au nevoie de noi. Cum ne-au primit românii şi ne-au dat ce ne-a trebuit, vreau să dăm şi noi ceva înapoi ţării care ne-a ajutat” spune Abdulkader, care îşi doreşte pace şi stabilitate în ţara lui.

Cele 15 case edificate în acest proiect vor avansa mai mult datorită unei zile de muncă asigurate de acest grup neaşteptat, refugiaţii. Iată, acum, aproapele semenului lor, pentru cele 15 familii beneficiare de casă din Rădăuţi vine din Irak şi Siria. O lecţie pentru fiecare dintre noi de întoarcere a binelui pentru binele primit. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI