În premieră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava

Două intervenţii minim invazive de chemo-embolizare hepatică

Două intervenţii minim invazive de chemo-embolizare hepatică au fost realizate, în premieră, la Compartimentul de Angiografie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, în cazul a doi pacienţi diagnosticaţi cu hepatocarcinom în stadiu incipient.

Coordonatorul Compartimentului de Angiografie, medicul radiolog intervenţionist Mihai Creţeanu Jr., a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că procedura de chemo-embolizare este una minim invazivă, realizată sub anestezie locală, ce presupune cateterizarea supraselectivă a vasului care irigă tumora, urmată de inserarea agentului chimio-terapic la nivelul tumorii, sub control radioscopic.

Creţeanu a spus că cele două intervenţii s-au realizat în urma cooperării echipei multidisciplinare formate din medicii curanţi ai celor doi pacienţi în vârstă de 49 şi 60 de ani, din secţiile Boli Infecţioase, Gastroenterologie, Oncologie şi ATI, respectiv medicii Loredana Corodescu, Dorin Achiţei, Doina Elena Ganea şi Dorin Stănescu, cu suportul medicului bucureştean Mugur Grasu de la Institutul Fundeni, prin intermediul sistemului de telemedicină.

El a subliniat că procedura nu este dureroasă, iar pacientul pleacă acasă după 48 de ore de la intervenţie, ulterior acesta având nevoie de controale repetate, analize medicale şi investigaţii imagistice.

„O astfel de procedură se poate repeta în cazul în care echipa decide că mai este nevoie de o nouă intervenţie. Cancerul hepatic apare la un moment dat ca un nodul, stagnează, îi faci procedura aceasta şi poate recidiva în altă zonă, de aceea se poate reinterveni” a explicat medicul Mihai Creţeanu Jr., adăugând că procedura de chemo-embolizare hepatică se poate repeta chiar şi în acelaşi loc în care s-a intervenit prima oară.

Medicul a precizat că intervenţiile sunt decontate prin programul naţional de radiologie intervenţională – subprogramul afecţiuni oncologice, costurile materialelor utilizate pentru chemo-embolizări hepatice fiind cuprinse între 3000 şi 3500 de lei.

El a mai spus că fondurile alocate în 2017 prin acest program permit realizarea a încă trei sau patru intervenţii de acest tip.

Coordonatorul Compartimentului de Angiografie a subliniat că de la începutul acestui an au fost trataţi cu ajutorul procedurilor de radiologie intervenţională 117 pacienţi cu afecţiuni vasculare periferice.

Medicul a anunţat desfăşurarea, în cursul lunii noiembrie, la SJU Suceava, a celui de al IV-lea workshop privind tratamentul piciorului diabetic, în organizarea Asociaţiei de Podiatrie din România.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI