Termen prelungit pentru vizarea carnetelor de rentier agricol

 > Vizarea este o condiţie esenţială pentru a se beneficia de renta pe anul 2016 > În cazul în care datele declarate nu corespund realităţii, dreptul se suspendă > În 2016 s-au vizat 234 de carnete de rentier, faţă de 2010, când în evidenţe se aflau 360 de rentieri agricoli

 Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) prelungeşte perioada în care carnetele de rentier agricol pot fi vizate. În fiecare an, termenul-limită a fost data de 31 august, însă, prin excepţie, în 2017, persoanele care solicită vizarea carnetului de rentier agricol se pot prezenta în acest scop la Centrul Judeţean al APIA Suceava până pe 27 septembrie.

Directorul executiv Eugen Mogoş spune că rentierul sau mandatarul, curatorul ori tutorele trebuie să semneze o declaraţie pentru obţinerea vizei anuale. Aceasta va fi însoţită de carnetul de rentier agricol; actul de identitate al solicitantului; decizia de la comisia de expertiză, pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală; procură notarială, curatelă sau hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă; contractul de arendare; extras de cont pe numele rentierului agricol.

„În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului, conform prevederilor legale” a declarat Eugen Mogoş, subliniind că vizarea carnetelor de rentier este o condiţie esenţială pentru a se beneficia de renta pe anul 2016.

O proaspătă modificare legală prevede că beneficiază de rentă viageră agricolă şi persoana pensionată pe caz de boală, cu gradele I sau II, a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârsta de pensionare.

Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan vândut, respectiv contravaloarea a 50 de euro pe an, în cazul fiecărui hectar de teren extravilan arendat. Renta viageră se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este solicitată.

În 2016, la Centrul Judeţean al APIA Suceava s-au vizat 234 de carnete de rentier. În cauză a fost o suprafaţă de 744,43 ha de terenuri agricole, rentierii respectivi având dreptul la un beneficiu total de 249.399,61 de lei. În 2010, în evidenţele Biroului Judeţean pentru Rentă Viageră Agricolă Suceava se aflau 360 de rentieri. (AVA)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI