Rememorând ororile trecutului

E drept că generaţiile actuale cunosc foarte puţine informaţii despre cele ce s-au întâmplat după al Doilea Război Mondial încoace, până-n 1990. Şi nici nu se găsesc oameni dispuşi să vorbească adevărul. Încercări ar mai fi, dar foarte timide, pentru că îndrăzneţii se tem că, aşa cum se obişnuieşte astăzi, să nu fie catalogaţi de unii indivizi aşa cum nu merită. Cred însă că a venit timpul să cunoaştem întâmplările aşa cum s-au petrecut la vremea aceea.

…De curând, am aflat din paginile unei cărţi şi din povestirile unor martori oculari nişte fapte reprobabile, aşa cum s-au petrecut ele. Am primit cu mare interes invitaţia prof. Ion Prelipcean de-a participa la prezentarea unei cărţi tocmai despre o asemenea perioadă tristă din istoria neamului nostru. Serafim Dumitrescu, din satul Bădeuţi, avea să ne prezinte cartea „Un apostol întru salvarea neamului”, în care povestea despre calvarul vieţii lui Apostol Nachiu.

Întâlnirea a avut loc, din păcate, într-un cadru foarte restrâns. La finalul ei m-am exprimat că o asemenea carte trebuia prezentată în faţa unei săli mari, pline. Lumea trebuie să cunoască asemenea întâmplări nu numai din cărţi sau din spusele unor terţe persoane, ci chiar din gura celor care au trăit acele evenimente sau au fost alături de cei care le-au trăit. În cazul nostru, întâmplările ne-au fost povestite de nepotul celui în cauză.

Oficiile de gazdă le-a făcut prof. Ion Prelipcean, cel care l-a ascultat pe nepotul împricinatului şi a aşternut pe hârtie cele povestite de acesta. De la bun început, Ion Prelipcean ne-a avertizat: „Deşi cartea este consistentă, nu este un roman propriu-zis. M-am documentat amplu, am studiat în arhive documente referitoare la perioada care mi-a fost povestită, am studiat alte cărţi în legătură cu aceste evenimente, am stat la discuţii interminabile cu nepotul acestuia. Veţi citi cartea şi vă veţi face o părere. Eu am împletit evenimentele din familie şi societate cu părerile mele. (…) Titlul este foarte interesant: am pornit de la numele personajului, Apostol. El a fost arestat prima dată pentru că făcea parte dintr-un partid înfiinţat de intelectuali şi care se chema Salvarea neamului”.

Serafim Dumitrescu, nepotul de soră, a povestit viaţa lui Nachiu Apostol, copilăria, tinereţea, activitatea politică, arestarea şi detenţia acestuia timp de 12 ani. A arătat că din cauza originii sale, taxată de regimul de-atunci, n-a putut urma studii universitare. A făcut numai o şcoală comercială, unde-a cunoscut-o şi pe Nelita din Bădeuţi, cu care s-a căsătorit pe care a urmat-o pe aceste plaiuri, devenind şi el bucovinean. A vorbit despre arestările lui Nachiu Apostol, informaţii pe care le-a cunoscut după ce-a avut acces la dosarele fostei securităţi. Ne-a precizat că în carte este prezentată o istorie adevărată, necosmetizată deloc. Pentru completare ne-a prezentat, succint, şi un istoric al satului Bădeuţi, începând de pe vremea voievozilor, mândrindu-se mult cu originea satului său.

Generalul Viorel Onica s-a arătat nemulţumit că noţiunea, potrivit lui, „patriot – patriotism” este privită cam chiorâş de unii. Dar legătura noastră cu ţara, limba, rudele, prietenii se face prin sentimentul nostru de patriotism. Tot prin el se face legătura generaţiei actuale cu strămoşii. Şi-apoi, fiecare dintre noi are datoria sacră de a-şi promova localitatea.

Adrian Şindilar, poet dorneştean, a accentuat şi el dezinteresul faţă de adevărata istorie a neamului. Absolut în toate situaţiile să ne manifestăm patriotismul, consideră el, dragostea faţă de ţară, credinţă şi limbă; cele trei sunt baza poporului nostru. Ne-a citit poezia „Moldova nu există”, pentru că el ne spune întotdeauna că Moldova nu există, ci Basarabia noastră străbună.

Mălina Aniţoaie, publicist, a arătat că este invidioasă, pozitiv, pe Ion Prelipcean, că a găsit un asemenea subiect. Cartea este foarte interesantă, iar în aceasta a găsit un pasaj anume, la pag. 5, pe care ni l-a citit. Era vorba despre una dintre arestările lui Apostol.

…S-a spus că s-au încheiat discuţiile, dar n-a fost aşa. După lansarea propriu-zisă s-a vorbit încă mult timp. Reieşind şi alte nume sau întâmplări pe care Ion Prelipcean sau altcineva le va aşterne pe hârtie şi le va pune pe masa cititorilor. Asemenea întâmplări nu trebuie să se uite!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI