Patru salvatori montani de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei, în stagiu de pregătire în Munţii Bucegi

Patru salvatori montani de la Serviciul Salvamont din Vatra Dornei participă la o acţiune de pregătire, evaluare şi reatestare pentru nivelurile debutant şi avansat organizată de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi.

Directorul Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, a precizat, într-un comunicat de presă, că la această acţiune, ce se desfăşoară în perioada 4-17 septembrie a.c., sunt înscrişi 42 de candidaţi din structurile Salvamont din ţară, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România fiind autoritate competentă în formarea profesională şi singura instituţie abilitată la nivel naţional pentru pregătirea, atestarea şi reatestarea salvatorilor montani în România.

„Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minim 2 ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean al structurii Salvamont din care face parte şi 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile «începător», «debutant» şi «avansat». După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de şcolarizare şi atestare un număr de 30-35 de salvatori montani” a precizat Petru Ariciuc.

El a mai arătat că salvatorii montani sunt singurele persoane abilitate legal şi deţinătoare ale competenţelor profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate şi a celor dispărute în zona montană.

www.romanidecentenar.ro

Petru Ariciuc a mai spus că şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, iar programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu.

„Interesul deosebit pe care îl manifestă aceşti tineri candidaţi la profesia de salvator montan ne oferă certitudinea că vom avea, în permanenţă, o resursă umană suficientă numeric şi bine pregătită profesional, cu care să putem răspunde cerinţelor din ce în ce mai diversificate şi mai numeroase ale evenimentelor montane” a mai spus Petru Ariciuc.

El a menţionat că, pe lângă această etapă de pregatire a celor patru salvatori montani, Serviciul Salvamont din Vatra Dornei continuă amenajările traseelor montane din Ţara Dornelor, o atenţie deosebită fiind acordată celor de acces spre cabana Giumalău şi spre staţia meteorologică Reţitiş.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: