Ministrul Rovana Plumb, la Iaşi, pentru cea mai importantă investiţie de infrastructură rutieră din fonduri europene din Moldova

Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, s-a aflat ieri la Iaşi pentru semnarea contractului de finanţare ce vizează „cea mai mare investiţie privind modernizarea infrastructurii rutiere din judeţele Iaşi şi Suceava”, anume „Axa rutieră strategică 1 Iaşi – Suceava”, finanţat în actuala perioadă de programare prin Programul Operaţional Regional (POR).

Potrivit unui comunicat al ministerului, „cel mai vast plan de infrastructură rutieră al Consiliului Judeţean Iaşi, finanţat din fonduri nerambursabile, înseamnă alocarea a aproape 73 mil. euro, din care 58 mil. fonduri europene şi aprox. 9 mil euro de la bugetul de stat. Suma pe care trebuie să o asigure solicitanţii este de 6 mil. euro (reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile)”.

Proiectul, implementat în parteneriat cu judeţul Suceava, prevede reabilitarea a aproape 170 km de drum de pe teritoriul celor două judeţe, din care 92 km în judeţul Iaşi.

După finalizarea investiţiei, 22 de comune şi oraşe din judeţele Iaşi şi Suceava vor fi conectate la reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Comunele ieşene care vor beneficia de noul proiect sunt: Rediu, Movileni, Gropniţa, Coarnele Căprei, Cotnari, Focuri, Belceşti, Cepleniţa, Scobinţi, Lespezi şi Sireţel.

În judeţul Suceava, axa rutieră va traversa comunele Ipoteşti, Bosanci, Udeşti, Stroieşti, Dărmăneşti, Todireşti, Moara şi Şcheia, oraşele Dolhasca şi Liteni, dar şi municipiul Suceava.

Concret, 788.547 locuitori vor beneficia, indirect, la final de proiect, de drumuri reabilitate prin acest proiect finanţat din fonduri europene.

„Mă aflu astăzi la Iaşi pentru a finaliza semnarea celui mai relevant proiect de infrastructură rutieră, care va schimba viaţa a zeci de mii de oameni din această minunată regiune a ţării. Dar am ales să fiu prezentă în Moldova în mod special pentru a transmite un mesaj de încurajare autorităţilor locale să acceseze bani europeni. Avem la dispoziţie 23 miliarde euro până în 2023 pentru a dezvolta România şi contăm pe dumneavoastră să îi cheltuiţi, să propuneţi proiecte pe care să le putem finanţa” a afirmat ieri Rovana Plumb.

Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a remarcat că „Semnarea acestui contract este un moment istoric. Le mulţumesc primarilor din regiune pentru tot sprijinul acordat pe parcursul dezvoltării acestui proiect, cel mai mare din regiunea Moldovei şi care rezolvă o problemă importantă atât pentru zeci de mii de locuitori din zonă, cât şi pentru cei care vor tranzita acest drum de 170 km”.

Aflăm că ministrul Rovana Plumb „i-a întâlnit pe primarii din judeţele Iaşi şi Suceava pentru a identifica soluţii la problemele întâmpinate de aceştia în accesarea banilor europeni. Cu acest prilej, a amintit că aproximativ 70% din fondurile alocate în actuala perioadă de programare sunt destinaţi proiectelor autorităţilor publice. Dând ca exemplu de bună practică reabilitarea din fonduri europene a mănăstirilor din zona Moldovei, Rovana Plumb a făcut apel să fie depuse proiecte în cadrul apelurilor deschise în acest moment, fapt care va contribui la dezvoltarea regiunii şi la atingerea obiectivelor asumate prin programul de guvernare”.

„Regiunea Nord-Est – Axa Rutieră Strategică 1 Iaşi – Suceava” a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: