Mina de la Crucea se va închide odată cu exploatarea până la epuizare a zăcământului

> ...Iar zăcământul de uraniu este spre epuizare >Se vor găsi soluţii pentru minerii de acolo, dă asigurări prefectul Mirela Adomnicăi

 Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că mina de uraniu de la Crucea se va închide odată cu epuizarea zăcământului, precizând că zăcământul este spre epuizare.

„Nu ascund acest lucru, că mina se va închide” a spus prefectul Mirela Adomnicăi în cadrul emisiunii „Exclusiv 90 de minute” de la Bucovina TV.

Ea a menţionat că promisiunea pe care a primit-o de la ministrul Energiei a fost că mina se va închide concomitent cu exploatarea până la epuizare a minereului de uraniu.

„Se va găsi o soluţie pentru toţi minerii de acolo. O soluţie în funcţie de condiţiile pe care le îndeplineşte fiecare” a precizat prefectul.

Adomnicăi a declarat că, din angajaţii de la această exploatare, aproape 100 îndeplinesc condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă, dar că mai sunt şi alţi angajaţi care mai au până la aproximativ 2 ani pentru a îndeplini condiţiile de pensionare, iar, în cazul lor, soluţia, care s-a mai practicat deja, este asigurarea venitului de completare, în paralel cu indemnizaţia de şomaj, până îndeplinesc condiţiile de pensionare şi intră de drept la pensie pentru limită de vârstă.

Ceilalţi angajaţi – care nu îndeplinesc nici condiţia de pensionare şi nici nu se apropie de limita de vârstă pentru pensionare într-un viitor apropiat – vor asigura exploatarea până la epuizarea zăcământului de uraniu fie ca salariaţi ai CNU sau – dacă se întâmplă ceva cu CNU – îi va prelua Conversmin, care are această misiune de a asigura închiderea, conservarea şi ecologizarea minei, a spus prefectul.

Prefectul a mai arătat că, în prezent, angajaţii minei abia au primit lichidarea pentru luna mai, pentru că trebuie plătite şi contribuţiile, dar că au primit şi avansul pentru lunile iulie şi august.

„Au primit avansul, deci au primit puţin şi au fost în concediu de odihnă, pentru a nu crea alte cheltuieli şi pentru că nu aveau fonduri aferente exploatării minei” a spus Adomnicăi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: