De ce sare atât de sus Liviu Dragnea?

Imediat ce strada a reînceput să protesteze împotriva încercărilor repetate ale majorităţii de guvernământ de a-şi subordona Justiţia, Liviu Dragnea, liderul PSD şi al majorităţii parlamentare, a sărit ca ars: „De ce atâta patimă?” Toţi „se năpustesc asupra unui om care a enunţat nişte principii…” „sistemul de Justiţie nu trebuie să se învârtă în jurul lui Iohannis, Kovesi sau Lazăr“. „România e foarte aproape… de a ne trezi cu o poliţie politică”.

Să o luăm în ordine: de ce atâta patimă? Fiindcă „principiile” şi apoi legile enunţate de dl Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cu intenţie sau fără, au provocat un şoc emoţional în spaţiul public. Fiindcă şocul e legat de strangularea bătăliei cu corupţia şi transformarea actualilor lideri corupţi în persoane imune penal, preşedintele Iohannis, instituţiile Justiţiei româneşti, organizaţiile procurorilor, ale judecătorilor, ONG-urile „libere de sarcini” politice, jurnaliştii responsabili, presa străină, câteva ambasade, UE… au protestat categoric, trăgând un semnal de alarmă asupra voinţei actualei majorităţi de guvernământ de a îngrădi independenţa Justiţiei.

Acesta e adevăratul motiv pentru care toţi „se năpustesc” asupra ministrului Justiţiei şi nu că Justiţia „trebuie să se învârtă în jurul lui Iohannis, Kovesi sau Lazăr“, că nu a cerut vreunul dintre ei o asemenea enormitate, iar de procese de intenţie şi minciuni, tot mai numeroase în guvernarea actuală, jurnaliştii, spaţiul public s-au cam săturat.

Numai că manipularea cea mai groasă e aceea legată de poliţia politică: pentru Liviu Dragnea şi toţi cei ce au uitat securismul ceauşist e momentul să le reamintim că poliţia politică înseamnă tocmai înfăptuirea actului de justiţie de către partidul de la putere prin intermediul magistraţilor, poliţiei, iar singura formaţiune politică în stare să facă lucrul acesta e tocmai PSD ajutat de aliaţii săi la guvernare. Fapt e că toată Opoziţia actuală deja condamnase imixtiunile în treburile celei de-a treia puteri în stat, constituţional, Justiţia fiind independentă.

Dar liderul actualei majorităţi are motive să sară în sus. Nu că e prins el în nu ştiu câte dosare penale, dosare uitate prin cele sertare, ci că nivelul de încredere al Guvernului Tudose şi al miniştrilor săi a coborât sub cota de avarie: din nou mii de oameni în stradă, din nou atenţionări de la Bruxelles şi ambasade, din nou Opoziţia îşi ia avânt fără să facă mai nimic, din nou presa stă cu ochii pe „ţopăiala” guvernamentală. De aceea elitele corupte nu mai au timp de aşteptări şi au trecut la fapte.

Şi-au scos la atac mercenarii în studiourile TV şi în presă, alături de activişti vocali, de sinecuriştii de partid şi liderii înşişi, iar în discursul lor sunt vizibile două direcţii, evident, complementare:

  1. batjocoresc, desfigurează, adresează injurii şi abjecţii la adresa demonstranţilor precum proşti, disperaţi, tefelei (prescurtare ion-cristoiască cu sonorităţi boschetare însemnând „tinerii frumoşi şi liberi”), tâmpiţi, tâmpiţei, nesănătoşi la cap, pegră, nu înţeleg şi nu citesc nimic, fiind protestatari de profesie, spălaţi pe creier, neica Nimeni scoşi în stradă de alde Soros, manipulaţi de servicii secrete, binom, sistem, oculta mondială, multinaţionale, Iohannis… Aşa că protestul lor n-are absolut nicio relevanţă pentru politica înţeleaptă a social-democraţilor;
  2. schimbările propuse de ministrul Justiţiei cică sunt conforme cu cutumele europene, cu cerinţele Comisiei de la Veneţia şi deciziile CCR, deşi erau conforme şi până acum, iar pachetul acela de legi pe Justiţie a permis României să fie admisă în UE. Or fi fiind ele legile dlui Toader conforme cu cutumele europene, dar în Europa civilizată nu există tătuci de partid care controlează sau schimbă guvernul cum şi când au chef, acolo penalii nu năzuiesc spre putere, politicienii nu fac avere din funcţie, nici nu caută pe orice cale imunitate în faţa legii, ci răspund penal la fel ca oricare alt cetăţean.

Aparent doar, protestatarii se liniştiseră după omorul de la Colectiv şi episodul OUD 13 „noaptea ca hoţii”, sperând că situaţia nu se va mai repeta. La rândul lor, diriguitorii actuali sperau că demiterea lui Grindeanu va remonta încrederea în Executiv. Ei, bine, lovitura ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, nu mai dă nicio şansă încrederii, iar Liviu Dragnea va sta cu strada la uşă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: