„Trebuie să ajungem la unitate măcar în al 12-lea ceas”

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, după reunirea în prima şedinţă a grupului judeţean de lucru pentru Programul Centenar, că ar trebui unitate politică pentru a rămâne ceva în urma acestui eveniment.

Flutur a spus după şedinţă că s-a convenit ca, deşi în şedinţe se discută în contradictoriu, la final să existe un mesaj unitar.

„Am convenit să discutăm în şedinţă chiar şi cointradictoriu, dar să ieşim cu un limbaj comun de unitate pentru că, sărbătorind certându-ne 100 de ani de la Marea Unire sau bălăcărindu-ne prin presă, nu ştiu ce va crede populaţia. Noi trebuie să ajungem la unitate măcar în al 12-lea ceas, astfel încât să lase fiecare orgoliile deoparte ca să rămână în urma noastră ceva. 2018 nu este an electoral şi poate şi asta va face să fim mai blânzi cu disputele electorale şi să fim mai uniţi pentru interesul zonei” a spus Flutur.

Preşedintele CJ a anunţat că în prima şedinţă s-a convenit că va trebui să fie organizate evenimente la care să fie invitată conducerea statului român, preşedintele României, primul ministru şi alţi demnitari, în condiţiile în care Suceava este unul dintre cele trei oraşe unde se va sărbători Marea Unire după Bucureşti şi Alba-Iulia.

Totodată, grupul de lucru a stabilit ca din fonduri proprii să fie realizată Sala Unirii, care va fi amenajată în curtea interioară a Palatului Administrativ, dar să fie realizat şi un ansamblul statuar în parteneriat cu Primăria Suceava, ansamblu care ar urma să fie amplasat în zona Palatului Administrativ.

În şedinţă s-a mai convenit să fie realizate şi proiecte de infrastructură mari – mai ales că Unirea Bucovinei cu Ţara a fost făcută în baza unor acorduri; trebuie ca şi drumul care leagă Suceava de Bucureşti să fie modernizat, fie prin reabilitarea E 85, dar şi prin începerea lucrărilor la drumul expres Suceava–Bucureşti, ori prin începerea lucrărilor la autostrada A 8 care să lege Moldova de Europa.

Flutur speră ca în 2018 să fie realizată cadastrarea judeţului Suceava, să fie modernizată Vama Siret, reabilitată Gara Iţcani.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că va implica şi primăriile din judeţ în aceste acţiuni pregătitoare a Centenarului şi le-a recomandat primarilor să stabilească la rândul lor calendare cu evenimente.

„Dorim să netezim psihologic, dacă mai este nevoie, şi calea asta între Suceava şi Fălticeni, că tot se discută despre Bucovina şi Regat. Măcar la 100 de ani trebuie să facem un efort fiecare să trecem peste aceste momente” a spus Gheorghe Flutur.

Între proiectele de marcare a Centenarului Unirii se numără şi un film documentar despre Unirea Bucovinei cu Ţara, o medalie care va fi acordată în cinstea Centenarului Marii Uniri, plăcuţe la intrările în judeţ care să marcheze evenimentul, cărţi, albume, broşuri.

Totodată, cei care împlinesc anul viitor 100 de ani vor fi sărbătoriţi „aparte”, a spus Flutur, care a mai arătat că va solicita primăriilor să identifice cimitirele rămase în paragină şi să refacă mormintele eroilor şi ale personalităţilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: