Sihăstria reînviată – o candelă a credinţei

Mii de credincioşi din toată ţara au participat duminică, 27 august 2017, la sfinţirea bisericii noi a Mănăstirii Sihăstria Putnei.

Programul manifestărilor organizate cu această ocazie a debutat, sâmbătă după-amiază, cu slujba de Priveghere în cinstea zilei de duminică, a pomenirii Sfântului Cuvios Pimen cel Mare. Serviciul religios a fost oficiat de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Programul liturgic a continuat duminică cu slujba de sfinţire a bisericii cu hramurile Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Serafim din Sarov şi de Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, pe o scenă special amenajată în incinta Mănăstirii Sihăstria Putnei, de şapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

După citirea pericopei evanghelice a zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat semnificaţiile duhovniceşti ale evangheliei citite la Sfânta Liturghie. Ierarhul a subliniat în cuvântul său că omul trebuie să aibă discernământ în toate faptele sale. „Astăzi, în ziua când s-a citit Evanghelia tânărului foarte bogat, ne întrebăm oare bogăţia, puterea, adică funcţiile înalte sau bucuriile vieţii sunt lucruri rele în sine? Totul se rezumă, iubiţi credincioşi, la abuzul de avere, putere şi plăcere. Nu acestea sunt rele în sine, căci sunt binecuvântate de Dumnezeu şi de Biserică. Abuzul în legătură cu acestea le transformă în lucruri care te duc la pierzare”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În mesajul său cu acest prilej, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus, între altele: „Construirea şi sfinţirea bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria Putnei reprezintă o dovadă a credinţei vii şi jertfelnice a unei comunităţi monahale harnice şi dinamice, dar şi un eveniment mare, sfânt şi binecuvântat nu numai pentru ţinutul Bucovinei, cu mănăstiri şi biserici străvechi, cu sfinţi voievozi, ierarhi şi cuvioşi, care au păstrat unitatea poporului şi a credinţei strămoşeşti, ci este un dar binecuvântat al lui Dumnezeu pentru întregul neam românesc. Astăzi, la momentul binecuvântat al sfinţirii bisericii şi picturii Mănăstirii Sihăstria Putnei, dorim să exprimăm, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, aprecierea şi preţuirea noastră pentru toată lucrarea care s-a desfăşurat aici cu multă dăruire şi iubire jertfelnică.

Totodată, felicităm pe părintele stareţ Arhimandritul Nectarie Clinci, dimpreună cu obştea monahală a Mănăstirii Sihăstria Putnei, harnică şi misionară, pe toţi sprijinitorii ei din ţară şi străinătate, precum şi pe toţi clericii şi credincioşii prezenţi la acest eveniment sfânt şi solemn de spiritualitate creştină şi demnitate românească”.

Evenimentul care a încheiat seria de manifestări de la Sihăstria Putnei a fost lansarea Albumului de fotografii „Zâmbetul Împărăţiei”, realizat de Părintele Constantin Necula (text), Dragoş Lumpan (foto), împreună cu obştea mănăstirii.

În cuvântul de prezentare cu ocazia lansării albumului, părintele Constantin Necula a evidenţiat bucuria şi frumuseţea sfinţirii locaşului de cult monahal.

„Aţi auzit astăzi că acolo unde voieşte Dumnezeu se împlinesc minuni înaintea poporului. Dinaintea noastră stau astfel de minuni, o corabie minunată pe care marinarii cei muncitori de aici, retraşi în Sihăstria Putnei, au redat-o mărilor rugăciunii, tristeţii şi bucuriei noastre deopotrivă. Spre deosebire de cei care urăsc Biserica, cei care iubesc construiesc totul pentru veşnicie”, a spus părintele Necula.

Construcţia bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu hramurile Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Serafim din Sarov a început în 2002. Ridicarea locaşului de cult a venit ca o necesitate liturgică, deoarece Biserica Buna Vestire nu mai făcea faţă numărului mare de credincioşi prezenţi la slujbe. (Basilica.ro, foto: doxologia.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: