Reprezentanţii comunităţii medicale din România:

Salutăm achiziţia vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe

> Ar urma ca acest vaccin să fie disponibil în mod gratuit, din septembrie, pentru copiii din România prin programul naţional de vaccinare > România ocupă, în continuare, primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă

Reprezentanţii comunităţii medicale din România au salutat, ieri, într-o scrisoare deschisă, decizia Ministerului Sănătăţii de a aloca fondurile necesare achiziţiei vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe, acesta urmând a fi disponibil în mod gratuit, din septembrie, pentru copiii din România prin programul naţional de vaccinare, transmite Agerpres.

Prevenirea bolilor pneumococice prin vaccinare reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică, în contextul în care ţara noastră ocupă, în continuare, primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, pneumonia constituind principala cauză de deces la copiii sub 5 ani, susţin medicii în scrisoarea deschisă.

Vaccinarea antipneumococică de rutină a sugarilor este esenţială în prevenirea bolilor pneumococice în România şi poate contribui semnificativ la reducerea numărului de îmbolnăviri şi la scăderea ratei mortalităţii infantile, mai spun medicii.

Aceştia subliniază că pneumoniile sunt una dintre afecţiunile severe cele mai frecvente.

Datele epidemiologice locale referitoare la portajul şi infecţiile pneumococice în România, alături de faptul că tulpinile de pneumococ identificate în România sunt dintre cele mai rezistente la antibiotice din întreagă lume, constituie o fundamentare de netăgăduit a introducerii vaccinului pneumococic conjugat cu cea mai extinsă acoperire în Programul Naţional de Imunizare din România, au mai arătat medicii.

Reprezentanţii comunităţii medicale din România au felicitat Ministerul Sănătăţii pentru decizia de a iniţia vaccinarea antipneumococică cu vaccinul care include cele mai multe serotipuri şi are un profil de eficienţă şi de siguranţă bine documentat, asigurând obţinerea beneficiilor maxime privind starea de sănătate a populaţiei.

Ministerul Sănătăţii a informat, ieri, că a finalizat procesul de achiziţie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe, vaccin prin care vor fi prevenite boli precum pneumonii, septicemii, meningite pneumococice şi otite. Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie.

Scrisoarea deschisă este semnată de reprezentanţi ai Societăţii Române de Pediatrie, Societăţii Naţionale Române de Boli Infecţioase Pediatrice, Societăţii Române de Pneumologie, Comisiei Naţionale de Epidemiologie din Ministerul Sănătăţii, Societăţii Române de Pediatrie Socială, Asociaţiei „Mame pentru Mame” şi ai Coaliţiei România Sănătoasă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: