Neîncrederea ţine euro aproape de 4,58 lei

Leul s-a decuplat din nou de celelalte monede din regiune, depreciindu-se faţă de principalele valute.

Euro a trecut miercuri după-amiază peste pragul de 4,58, astfel că tranzacţiile de ieri s-au realizat între 4,581 şi 4,587 lei. Cotaţiile de la ora 14 erau de 4,584 – 4,587 lei.

La deprecierea leului a contribuit, pe lângă o uşoară revenire a aversiunii faţă de risc a investitorilor, neîncrederea faţă de evoluţia politico-economică a României, chiar dacă INS a anunţat primele estimări pentru al doilea trimestru al acestui an, care arată că PIB-ul a accelerat în al doilea trimestru al acestui an, înregistrând un avans de 5,9%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Neîncrederea se datorează politicilor ultrapopuliste ale alianţei PSD – ALDE, care deja a început să se confrunte cu greutăţi în privinţa posibilităţii de a susţine creşterile salariale ale bugetarilor. Aceasta a determinat majorarea preţului la produsele petroliere, de la începutul lunii septembrie, dar şi intenţia de a impune un nou mod de colectare a TVA, care va pune pe butuci numeroase companii mici, conducând la pierderea a numeroase locuri de muncă.

Paradoxal, într-o ţară care a început să importe tot mai multă forţă de muncă, numeroase judeţe, în frunte, desigur, cu Teleorman, abundă de persoane care nu sunt interesate de posturile oferite şi preferă să se înfrupte din sistemul de asistare socială.

Revenind la piaţa valutară, cursul dolarului american a crescut de la 3,8993 la 3,9104 lei, iar cotaţiile au fluctuat între 3,889 şi 3,93 lei.

Moneda elveţiană se aprecia pe pieţele internaţionale la 1,131 – 1,138 franci/euro, astfel că media a cunoscut cel mai important salt, de la 4,0082 la 4,0432 lei.

Pe pieţele internaţionale perechea euro/dolar fluctua între 1,1662 şi 1,1790 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: