Hoinărind prin ţinutul Botoşanilor

 Fiind o vreme superbă a lunii Cuptor, ne-am gândit c-ar fi bine să organizăm o excursie prin ţinutul Botoşanilor, pentru că şi-acolo sunt destule biserici şi mănăstiri care merită să fie văzute. Tot cu acest prilej urma să-l sărbătorim şi pe poetul Adrian Păunescu, deoarece se împliniseră 75 de ani de la naşterea sa (iar noi obişnuim să transformăm excursiile într-un adevărat cenaclu).

N-am pornit la drum înainte de-a rosti o rugăciune, rugând Divinitatea să ne apere pe întreg parcursul. Apoi am intrat în atmosfera de cenaclu. Despre viaţa şi activitatea literară a lui Păunescu ne-au vorbit Ghiţă Aga, care-a recitat şi poezia „Basarabia pe cruce”; Ion Burciu a recitat „Un cântec femeiesc”; Genoveva Filip a recitat „Pământul deocamdată”; Oltea Lungoci, afirmând că „poetul Adrian Păunescu este febleţea mea”, ne-a recitat „Manifest pentru sănătatea pământului”. Elvira Montalion ne-a povestit cum a colindat Bucureştii pe unde-a cântat Adrian Păunescu cu cenaclul „Flacăra”. A participat şi la lansarea unei cărţi a fostului ei învăţător, unde Adrian Păunescu a făcut prezentarea. Eu le-am vorbit despre înfiinţarea Cenaclului „Flacăra” şi apoi a Cenaclului „Totuşi iubirea”. Am arătat care au fost adevăratele motive ale interzicerii Cenaclului „Flacăra”.

Ca un foarte bun cunoscător al plaiurilor botoşănene, Mihai Frunză a evocat marile personalităţi ale judeţului Botoşani: Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga şi Ştefan Luchian. Păcat că n-am putut merge la toate casele memoriale. Ne-am mulţumit să vizităm doar casa memorială de la Ipoteşti, jurând că nu va trece mult timp până ce vom merge şi pe la celelalte.

Ar fi fost imposibil să colindăm plaiurile Botoşanilor şi să nu vizităm plaiurile pe care a copilărit Mihai Eminescu. E drept, am cam aşteptat pân-a fost deschisă casa memorială, dar a meritat aşteptarea. Nu ştiu a câta oară vizităm această casă, dar se pare că de fiecare dată descoperim ceva nou. Aşa a fost şi de data aceasta. Din nou am vizitat bisericuţa ridicată de Nicolae Iorga, cimitirul, împrejurimile, amfiteatrul… Genoveva Filip şi Ioan Iosif au croit, pe loc, catrene adecvate momentului.

Continuându-ne drumul, am ajuns la Mănăstirea Zosin, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Aici, părintele Efrem ne-a condus prin istoria acestui monument ortodox de artă, răspunzând, pe parcurs, cu mare amabilitate şi cu multe amănunte numărului mare de întrebări pe care i le-am pus.

Ne-am continuat drumul şi-am vizitat Mănăstirea Boteni, cu hramul „Sf. Gherasim de la Iordan”. Biserica a fost ctitorită de părintele Gherasim de la Sihăstria Putnei. Şi-aici am ascultat cu mare atenţie explicaţiile ghidului, iar, în plus, am cerut mai multe informaţii despre părintele Gherasim de la Sihăstria Putnei, date pe care părintele-ghid ni le-a oferit cu mare dărnicie.

În localitatea Buda am fost aşteptaţi de primarul Mircea Acatrinei şi de preotul-paroh Iulian Sauciuc, vechi prieteni ai dlui Mihai Frunză, fost primar de Rădăuţi.

După vizitarea bisericii, care are hramul „Sf. Mihail şi Gavriil” şi „Sf. Gherasim de la Iordan” (4 martie) am aflat că locaşul de cult a fost ctitorit tot de părintele Gherasim de la Sihăstria Putnei, acum 14 ani.

Cele două oficialităţi ne-au invitat apoi în sala de protocol, unde ne-am desfătat cu renumitul vin de Botoşani, cu sucuri naturale şi… bere. Primarul Mircea Acatrinei a dat fiecărei doamne câte un trandafir, apoi ne-am delectat cu bunătăţile de pe mese. Noi am răsplătit gazdele cu un program de cântece patriotice şi populare, Ghiţă Aga ieşind în evidenţă, interpretând mai multe cântece populare.

De acelaşi „tratament” am avut parte şi la Mănăstirea Vorona, unde iar l-am pomenit pe poetul Adrian Păunescu. Am interpretat cântecele „Cireşul”, „De te duci în lumea largă”, „Rugă pentru părinţi” şi „Cântecul mamei”, apoi şi cântece populare. Aici, viceprimarul Gheorghe Frunză ne-a întâmpinat cu urări de sănătate şi ne-a prezentat foarte multe date din istoria comunei.

La întoarcerea spre casă, dna Silvia Frunză ne-a prezentat o parabolă biblică, dl Ion Burciu ne-a delectat cu poezii, iar Ghiţă Aga c-o „Bătrânească” îndesată. Şi-aşa ne-am distrat până acasă, jurându-ne să n-aşteptăm prea mult până ce vom pleca din nou în excursie, pe un nou traseu…

Prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: