Un condei ferm

Respectuoşi faţă de o veche cutumă, nu am fost curioşi să aflăm ce vârstă tocmai a împlinit cea care a semnat de multe ori deja în paginile acestui ziar, Felicia Nichita-Toma, din redacţia ziarului cernăuţean „Zorile Bucovinei”. S-a născut la Hruşăuţi, unde, până în primăvara aceasta, îşi mai avea mama, plecată deja la Ceruri. Este căsătorită cu Nicolae Toma, redactorul-şef al publicaţiei la care ambii lucrează. Cu ei lucrează şi fiica lor, Diana, ca şi excelenta ziaristă care este Maria Toacă, nume de asemenea cunoscut cititorilor noştri, Maria semnând ades în paginile de Literatură • Artă, de sâmbătă, numele său fiind cultivat cu osârdie de colega noastră Doina Cernica, cele două fiind prietene şi autoare de cărţi împreună.

Felicia Toma este unul dintre condeiele din Nord cele mai ferme când este vorba de interesele, de destinul comunităţii româneşti nord-bucovinene. Ea spune adevărurile răspicat şi oferă un model de slujire a românismului pentru cei de acolo, dar poate (mai ales) nouă, căci ziarista s-a născut în zodia celor care-şi iubesc neamul şi nu li-i deloc ruşine să-şi demonstreze şi etaleze patriotismul. Cel curat, cel frumos, cel convingător, cel lipsit de ipocrizie.

Un patriotism pe cale de dispariţie într-o Românie globalizată cu anasâna. I-am publicat articole de la evenimente româneşti de acolo, întoarceri în timp peste destine cotropite de ocupanţi, peste destine frânte de ocupanţi. Suferinţa lor s-a transformat în demnitate; noi cei de aici nu suntem în stare decât puţini să-i desluşim resorturile. Le-am publicat pentru ca tot mai mulţi dintre noi, înţelegându-i mesajul, să încercăm să ne recuperăm neamul, credinţa şi limba.

Felicia Toma scrie cu sufletul şi ne rugăm Celui de Sus ca scrisul ei să ţină în continuare accelerat pulsul conaţionalilor noştri rămaşi dincolo de gard.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: