Dincolo de imagine – nimicul

Imaginea politicianului şi a partidului e importantă mai ales în campanii electorale, dar a face din bătălia pentru imagine singura preocupare politică e cea mai mare greşeală a aleşilor noştri. În plus, după ce imaginea şi notorietatea acumulate timp de o legislatură sau mai multe le-au adus câştiguri aproape nesperate la urne, ar fi cazul să demonstreze la guvernare că sunt capabili să-şi pună în operă promisiunile din campanie.

Deşi aceasta este legea nescrisă a partidelor politice, totuşi social-democraţii noştri îşi continuă neabătut exerciţiile puerile de imagine nu prin bună guvernare, ci prin fel de fel de subterfugii. Nu sunt singurul care-şi pune întrebarea de ce nu se apucă odată de treabă şi-şi caută mereu de lucru acolo unde nu e cazul.

Fiindcă nu altceva a urmărit Liviu Dragnea prin convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară: trecerea ELCEN de la guvern la primăria Capitalei este ca şi cum ai lua grinzile de la pod şi le-ai pune la punte: nu poate fi eficientizată activitatea de termoficare decât sub controlul Gabrielei Firea sau este vorba de traseul banilor? Cât despre partea ascunsă a convocării, aceea a tăierii pensiilor speciale prin OUG, să recunoaştem că lecţia OUG 13 („noaptea, ca hoţii!”) încă n-a fost învăţată.

Pe deasupra, apariţiile dese în spaţiul public ale Olguţei Vasilescu şi ale altor miniştri morţi după prim-plan mediatic care se dau în stambă la TV cu astfel de lucruri grave provoacă, iată, crize după crize: criza dotărilor pentru Apărare, criza pensiilor militare care va lăsa Armata, Poliţia, Serviciile secrete şi Jandarmeria fără generaţia de cadre ajunse acum la forma maximă, criza medicamentelor şi a vaccinurilor, nebunia manualelor de sport… Ar mai fi fost criza pensionărilor din sistem dacă ministra Muncii nu s-ar fi trezit vorbind despre schimbarea peste noapte a legii şi corectarea, adică diminuarea pensiilor speciale? Şi apoi numai pensiile speciale încurcă bugetul României, salariile „alor noştri”, şi mai speciale, care tocmai au crescut, nu?

E clar că PSD a intrat într-un con de umbră şi nu ştie ce minciuni şi artificii de imagine să mai scornească pentru a opri degringolada internă şi dezastrul din sondaje după eşuarea, fiindcă de eşuare e vorba, a programului de guvernare cu care se fălea Liviu Dragnea. Stratagema folosită ca toate oalele fostei guvernări să se spargă în capul lui Sorin Grindeanu nu a reuşit, iar în spaţiul public vinovăţia autorului acestui program făcut de-a moaca începe să fie tot mai evidentă.

E de mirare cum la vremea alegerilor din 2016 nicio autoritate, o instituţie a statului de drept românesc nu l-au tras de mânecă pe Liviu Dragnea: şi-a adunat voturile în baza unor minciuni gogonate care acum ies la iveală. Din păcate minciunile erau atât de cusute cu aţă albă, că Opoziţia nu s-a obosit să le desfiinţeze. Or pentru inducerea în eroare a milioane şi milioane de cetăţeni mult disputatul Cod penal românesc nu prevede nicio pedeapsă. Acum, alături de votanţii PSD, vor trage mâţa de coadă şi ceilalţi cetăţeni ai României, iar autorii minciunilor încă se lăfăiesc la televizor ca mari dregători, chiar dacă în oricare altă ţară ar fi intrat în pământ de ruşine. Nu mai vorbesc de demisii că e degeaba.

Or specialiştii, consultanţii în PR ai PSD îşi închipuie că se poate ieşi din strategia electorală bazată pe dezinformare şi minciuni gogonate printr-o strategie nouă, dar la fel de manipulatoare ca şi celelalte. Ei, acum, pe caniculă, se pare că până şi liderii coaliţiei majoritate şi-au dat seama că ulciorul nu poate merge la nesfârşit la apă şi încep să vadă cu ochii lor eşecul jocurilor de imagine.

Însă, lipsindu-le cultura politică, la care politicienii noştri fac alergie, nu se concentrează pe fişa posturilor şi continuă să facă ce cred că ştiu ei mai bine: să abată atenţia de la greşelile grave de strategie venind la televizor cu explicaţii fanteziste, dezvinovăţiri şi alte minciuni despre câte vor face ei şi vor drege… De mâine, de săptă-luna viitoare, de la anul şi la mulţi ani spre un nou eşec.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: