Deputatul Cătălin Nechifor, critic cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur:

A uitat să mai pună Bucovina pe hartă

În schimb, primarii din Gura Humorului, Suceviţa şi Şaru Dornei îşi promovează ideile de dezvoltare turistică

 Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a criticat, ieri, faptul că în Master Planul de Turism al României nu este inclus niciun proiect turistic al Consiliului Judeţean Suceava, în condiţiile în care actualul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, susţinea în campania electorală că va repune Bucovina pe harta turistică a ţării.

„Zilele astea, Ministerul Turismului a finalizat Master Planul Naţional de Turism, un document programatic de mare amploare, care integrează propuneri venite din zona administraţiei publice locale şi care va avea drept sursă principală de finanţare fondurile guvernamentale. Foarte curios, dar foarte, foarte curios, Consiliul Judeţean Suceava nu are niciun proiect, asta cel mai probabil, ba chiar sigur, pentru că nu a depus nicio idee către minister, spre a fi integrată în master plan. Şi asta în condiţiile în care cofinanţarea locală e foarte mică, de câteva procente din valoare, practic mai «ieftin» şi muuuult mai lejer ca documentaţie şi implementare faţă de fondurile europene nerambursabile” a scris Nechifor pe pagina sa de socializare.

El a reamintit că în campania electorală preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur promitea că va repune Bucovina pe hartă.

„Păi nu umbla anul trecut cineva cu jalba-n proţap că va pune Bucovina pe hartă, că va promova judeţul, că va face o autostradă de la nord la sud şi una de la est la vest? Păi şi cu ce ne-am ales, George? Cu pofta-n cui, din păcate! Doar cu festivaluri de hopa-n tzuchi, doar cu întâlniri sterile de aşa-zisă consultare când unu, maxim doi stau pe scenă şi vorbesc, iar ceilalţi aprobă?! Ai pierdut un moment important, George, ştiu că nu îţi plac deloc ideile pe care le-au avut alţii înaintea ta, de aia îţi vine greu să faci show-ul aviatic, de aia ai mutat şi «munţii» din loc ca să schimbi locaţia «Comorilor muntelui» de pe Rarău, pe care ai botezat-o «Sărbătoarea Muntelui». De aia ai anulat «Târgul Naţional de Zootehnie al României» de la Dorna Candreni. Şi mai sunt şi alte exemple” a mai completat Nechifor.

Fostul preşedinte PSD al CJ Suceava consideră că ar fi trebuit ca Gheorghe Flutur să îşi calce pe mândrie şi să propună Safari Park-ul şi Adventure Park-ul de la Păltinoasa pentru a fi integrate de Ministerul Turismului în Master Planul Naţional de Turism al României.

„Unii râdeau atunci când am propus ideea de proiect în 2013, că o să aducem girafe în Bucovina. Ce să-i faci, strugurii sunt acri pentru vulpe, dar cert este că astăzi am rămas cu ochii în soare şi cu berbecuţii pe care cineva încă nu reuşeşte să-i zboare cu avionul cargo în Kuweit. Amândoi ştim exact cum e cu sosirea turiştilor în Bucovina şi mai ales cu numărul de înnoptări. Cel mult 2,1 nopţi în medie petrec turiştii în Bucovina, pentru că nu există atracţii majore noi. În afara mănăstirilor din patrimoniul UNESCO, în afară de mâncare bună, dormit corespunzător, peisaje frumoase, Cetatea de Scaun, muzee, etc. era musai de făcut acest proiect de safari şi adventure. Aveai locaţia, în proprietatea Consiliului Judeţean, iar Păltinoasa este fix în centrul judeţului, cu o accesibilitate foarte bună din patru axe: sud – Fălticeni, nord – Rădăuţi, Siret, est – Suceava, vest – Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei. Aveai pe o rază de 100 km peste 10.000 de locuri pat de cazare care au nevoie de un grad mai mare de ocupare în tot timpul anului, nu doar în sezonul de vară, de Crăciun, An Nou sau Paşte” a mai scris Nechifor.

El arată că primarii din Gura Humorului, Suceviţa şi Şaru Dornei au reuşit să includă proiecte locale pentru dezvoltarea turismului.

„Rămân cu satisfacţia, dacă pot să zic aşa, că Marius Ursaciuc şi Dorin Pînzar s-au zbătut să îşi promoveze ideile de dezvoltare a turismului, în cazul celor doi neavând nicio emoţie, fiind vorba de faptul că Gura Humorului şi Suceviţa sunt staţiuni turistice de interes naţional, însă marea surpriză plăcută vine de la Şaru Dornei, unde Cătălin Iordache, primarul localităţii, reuşeşte să prindă un domeniu schiabil în master plan, idee pe care am dezvoltat-o împreună încă din 2012. Am spus atunci, spun şi acum, domeniul schiabil din Călimani, în condiţiile schimbărilor climatice tot mai profunde, e singurul care se pretează la o dezvoltare durabilă, de tip greenfield, întrucât altitudinea e de peste 2000 m, versanţii schiabili au orientare nordică, zăpada rămâne natural pe munţi mai mult de 5 – 6 luni pe an şi accesibilitatea se poate face concentric, prin căi de acces rutier din Vatra Dornei şi prin instalaţii de transport pe cablu dinspre Topliţa şi Colibiţa” a precizat Cătălin Nechifor.

El a concluzionat că CJ Suceava a pierdut o ocazie bună, pentru că master planul nu se poate modifica pentru o perioada mare de timp, iar, pe de altă parte, cele trei localităţi dau clasă Consiliului Judeţean şi „îi demonstrează cum trebuie să faci, nu să pălăvrăgeşti şi în acest sens pot să zic că nu e suficient să pui bannere şi steguleţe ca să stăpâneşti un teritoriu, mai trebuie şi să faci şi, deja, un an a trecut”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: