La Suceava, câteva proiecte ambiţioase pentru Centenarul Unirii

> Cred că ceea ce îşi propune CJ se va realiza, iar în rest vor fi parade şi concursuri şcolare, presupune Constantin Emil Ursu

 DSP Suceava: Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, consideră că în anul 2018, când se sărbătoreşte Centenarul Unirii, trebuie realizate în judeţ mai multe proiecte care să dăinuiască, dar crede că se va realiza doar ceea ce îşi propune Consiliul Judeţean Suceava, în timp ce în rest vor fi parade militare şi concursuri şcolare.

„Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava îşi doreşte foarte multe proiecte destul de ambiţioase. Nu ştiu cât se va finanţa din ele. Există posibilitatea, pentru că se vorbeşte de nişte bani importanţi pentru centenar” a spus Ursu în cadrul unei recente emisiuni „Exclusiv 90 de minute” de la Bucovina TV.

El a arătat că este vorba, în primul rând, de câteva proiecte de infrastructură rutieră, fiind incluse drumuri judeţene importante care sunt finanţate de CJ Suceava, în timp ce de la Guvern ar trebui măcar începută modernizarea drumului european E 85 şi că poate se va finaliza şoseaua de centură a Sucevei.

„Ne place sau nu de place, la 1918 Bucovina a fost singura provincie care s-a unit necondiţionat cu România. Celelalte două provincii au pus condiţii. Şi Basarabia a pus condiţii, şi Transilvania a pus condiţii” a spus Ursu.

El a arătat că Consiliul Judeţean Suceava doreşte să realizeze Sala Unirii în curtea interioară a Palatului Administrativ şi crede că aceasta se va realiza.

Ursu a amintit că, şi în anul 2004, când s-a marcat împlinirea a 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare, Consiliul Judeţean Suceava a realizat mai multe obiective.

„Ca şi în 2004, Consiliul Judeţean s-a chinuit şi a făcut câteva lucruri. (…) Ceea ce s-a întâmplat în 2004 se va face şi acum. Noi, judeţul Suceava, vom face câte ceva, mai mare sau mai mic, care o să rămână” a spus Ursu.

El a explicat că se va realiza o expoziţie importantă, un film documentar privind Unirea Bucovinei cu România, se va reabilita statuia lui Ştefan cel Mare de la Cetatea de Scaun şi se va realiza şi un monument al Unirii.

„Avem o datorie morală. În 1924, în 24 noiembrie, la Cernăuţi, Regele Ferdinand şi Regina Maria au dezvelit Monumentul Unirii, monument care nu mai există” a spus Ursu, care a adăugat că respectivul monument a fost aruncat în aer de ruşi.

Acum nu se mai poate realiza acest monument la Cernăuţi, dar se poate la Suceava, şi a menţionat că artiştii sunt dispuşi să doneze oraşului un monument, care trebuie să fie pus în operă.

Potrivit lui Ursu există deja o propunere a lui Mircea Dăneasa şi o alta a lui Ionel Crâşmari, aflat acum la Londra.

„Dacă s-ar face ar fi interesant. Eu m-am angajat să găsesc o lucrare care să fie donată oraşului” a spus Ursu.

El a mai spus că se vor face şi alte lucruri, respectiv se va bate medalie şi vor apărea mai multe cărţi.

„În rest, petiţii, proclamaţii, concursuri şcolare şi parade militare” a spus Emil Ursu.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Pe_o_stâncă_neagră... says:

  Din ce in ce mai mult domnul Ursu se vădeşte a fi,chiar dacă la prima vedere nu pare,un interesant dar si interesat tulburător al apelor,un fel de lăutar minoritar care cânta după partitura dar si dupa urechea iridentei rutene… El este usor scârbit ,vezi doamne, “ne place sau nu ne place”, Bucovina s-a unit “fără condiţii” cu România, ceea ce in concepţia subţire a dumnealui a fost o greşeală istorică,pentru ca,tot din rărunchii sai,Transilvania si Basarabia au pus condiţii! Insinuând cât poate dumnealui de subtil că,vai,ce proşti am fost noi că nu am pus condiţii!
  Că care condiţii ?Ca să ce,domnu’ Ursu ?
  Ati putea să vă exprimaţi direct,nu prin pilde si nici sibilinic,nu prin interpuşi oleacă imbecili şi mai mult slugi pe la cine ştie ce maidane iredentiste?
  Domnul Ursu face parte,aşa blajin cum pare,aşa ursăreşte ca apartenenţă emoţională,educat să joace cu jeratic străin (aşa imi pare mie!),din categoria necunoscută omului obişnuit de pe strada care trece prin fata Muzeului Bukowinei,deci din categoria autonomiştilor de mucava,a slugilor cu suflet de slugă care ridică in slăvi condiţia de slugă ticăloasă,dumnealui il are ca mentor pe impostorul sfertodoct Dragusanul,au amândoi agende proprii in legatură cu Centenarul Unirii…Dumnealui este printre cei care au semnat (să spuna că de prost,că a avut un moment de rătăcire,daca nu este aşa!) aşa-zisul “manifest al mişcarii pentru salvarea Bucovinei”,repede băgat sub preş cand s-a zbârlit oarecine la ei!
  Iată acest “document” ticălos,făcut de ticăloşi,expresie concentrată a condiţiei asumate de slugă a unor interese secesioniste criminale,de trădători si vânzători de ţară (că de neam nu se pune problema…) !
  http://prntscr.com/g5w318
  http://prntscr.com/g5w3cs
  http://prntscr.com/g5w3pd
  http://prntscr.com/g5w432
  …si,desigur,pentru ca finis opus coronat,iata si adeziunea domnului Ursu precum si a altor corifei,homo bukovinensis,specia bulbacensis:
  http://prntscr.com/g5w583
  Daca dvs. vă intrebaţi ce rost ar avea re-publicarea acestei probe a unei mârşavii aparent apuse,vă spun că are! Are legatură cu regurgitarea periodică,cu introducerea pe uşa din dos a unor teme inrudite, cum ar fi,de pildă,recenta aserţiune a impostorului sfertodoct că (citând din publicaţii obscure si din inaintaşii sai cu carte de munca de slugi) Bucovina s-a unit cu Romania “alegand răul cel mai mic”!
  Are legatura,deci,cu oferta de vome acrite care ni se face apropae zilnic ,pe canale de promovare a kitsch-ului istoric si artistic,prin profanarea simbolurilor naţionale si religioase,aruncarea lor in derizoriu,micţionarea si kkrea lor in şanţul Cetatii cu titlu de act de cultura,cu verbiajul kufurind al unor politruci scăpati de pe la cantoanele silvice devenite inutile,prin coborârea standardelor culturale pâna la nivelul unor măcălenadri care au invăţat să scrie pe note informative,ronini invaţaţi să traiasca din cei 30 de arginti devalorizati ai trădării semenului,ei inşişi devalorizaţi si din ce in ce mai nesimţiţi si mai ofensatori,bucovineni făcuţi iar nu născuţi ! Oameni care ,in lipsa de altceva,de repere,improvizează epigonic pe teme legionaroide si national-socialist-comuniste,de” martiri “ si “mărturisitori” care – nu-i asa ?? – niciodata nu i-au turnat si imbrobodit pe legionari,numai i-au tatonat si talonat,spre binele patriei şi al festivalului de poezie de la Korlata!
  Aceasta scursură se ocupă acuma,din diferite poziţii,de pregătirea Centenarului Marii Uniri de la 1918!
  Sub protectia duioasă a organelor menite sa păzească si să semnaleze,a primilor secretari ai CJ ai PDL/PSD, care nici nu pricep dar nici nu pot, că nu au cu ce,că vorba aia,domnu’ Flutur: Buuuuukoooowiiiinaaaa! Baaaaasaaaaraabiiia!
  Iar dupa ce recităm mantra imbecilităţii,ne ducem pe la televiziuni ca să ne martirizăm,că incă n-am vorbit destul de Buuuuuuukooooowiiiinaaaa! Si de Baaaasaaaaraaabiiiiiaaaa… Care se transforma astfel din subiecte aparent patriotice,intr-o zeamă lunga,intr-un borş ruteano-ţigănesc de loboda,un fel de ex nihilo – nihil! Căci domnul Flutur si garda sa pretoriana de sfertodocţi impostori conduc judetul Bucovina,frate,adică ceea ce inţelege el cu bratia Ivan de la Cernyvti si,in general,orice “malankar” (!!!) de la festivalurile sale ale oului inkistrit si ale iei barbatesti bukovinene precum si al iei femeieşti bukovinene,brevetată de ei,cu decoratiuni florale cât balega de vacă!
  Numai pentru a vă face o idee despre protagonişti,care sunt cu atât mai periculoşi cu cât sunt mai dogmatici in sărăcia lor cu duhul,iată ce dă ca sigur mentorul si asociatul in fapt al domnului Ursu,domnul Dragusanul.ro,in zicerile sale cu care a captuşit internetul ca pe un WC-u de gară părăsită:
  “..I s-a spus, din exces de slugărnicie, dar şi din trufie românească, Ferdinand Întregitorul, deşi, prin semnarea Păcii de la Bucureşti, din 7 mai 1918, el, împreună cu Brătianu, nu fusese decât Ferdinand Ştirbitorul…”
  Aflati,domnu’Ursu,daca nu stiaţi, că zisa “pace” de la Bucuresti a fost negociata si semnata de Marghiloman si guvernul său de geranţi,in condiţii care pot face obiectul doar al unei analize competente,nu al unei analize de măcăleandru lasat la vatră…
  Iata:
  http://prntscr.com/g5wtou
  …iar regele Ferdinand nu a semnat (adica nu a sancţionat,domnu’ Ursu) acel act,tergiversand ,un artificiu care ne-a permis sa reluam ostilitatile impotriva Puterilor Centrale,sa transformam acea pace intr-un gunoi aruncat la coşul istoriei si să facem Unirea si Trianonul,acele elemente care ii deranjeaza,fie si ca numite “conditii’ pe stapanii dvs. firesti…
  Iar in preajma Centenarului Marii Uniri,inainte si inafară de a emite panseuri ruteano-ungureşti,poate ar fi bine sa vă pronuntati (că mă gândesc ca o sa se pronunţe si altii,incă blocaţi in stupoarea politica si profesionala…) deci să vă pronuntaţi categoric dacă:
  – Revenind la ţara-mamă, Bucovina a ales răul cel mai mic?
  – Daca da,care era alternativa?
  – In ce condiţii,cum justificaţi ca ati semnat acel “manifest? Erati tehui,ati avut un moment de rătăcire,a sunat goarna,a venit comanda?
  – Aţi transformat in mod intenţionat blogul unui impostor sfertodoct in oficiosul Muzeului Bukowinei? Din prostie,degeaba, sau cu ce preţ?
  – O buna parte din locuitorii zonei consideră ca sunteti parte si sponsor interesat al unor panarame si vodeviluri ţigăneşti,al unor manifestari ofensatoare si blasfemiatoare,că patronaţi incălcări ale legii promovând mercantilismul mărunt ,ambalat in fapte si acte de cultura? Ce inseamnă pentru dvs. “monument istoric”? Este mai degraba sanctuar sau mai degraba micţionar?
  – Dacă ,cu titlu personal sau instituţional,vi se pare exagerat acest demers,veţi sti ca nu sunt singurul care gândeste in acelaşi fel… Eu exprim obida celor care ,având şansa de a fi bucovinean autentic,port in suflet rana părinţilor si moşilor mei care s-au trezit cu sârma ghimpată a frontierei sovietice pe ogor sau pe fâneaţa strămoşească şi cu mirosul de obiele ruseşti lângă Putna,care s-au intors sau nu de la Cotul Donului,ca să vii dumneata,posesor de bordei dintr-un lemn furat,de concepte cum ar fi acela al homo bucovinensis, să spui ca ,deh,daca am fost proşti să ne unim fară condiţii… Asa ne trebe! Deoarece stiti voi,dvs. si domnul Gâză,cum era mai bine,mai veniti pe la muzeul austro-ungar al Bukowinei,să vă arătăm cum a semnat Brătianu pacea de la Bucuresti.
  – Etc.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: