Suceava, cea mai scăzută criminalitate din ultimii 7 ani

>Peste o treime din faptele cercetate de poliţişti au fost comise la beţie

 În prima jumătate a acestui an, poliţiştii suceveni au înregistrat spre cercetare cel mai mic număr de fapte petrecute în ultimii şapte ani, în judeţ. Cel mai „bun” din cei şapte a fost 2011, când criminalitatea în judeţ ajunsese la aproape 10230 de fapte, în jumătate de an. Niciodată de atunci, raportat la perioada de referinţă, nu s-a mai depăşit pragul de 9000 de fapte, pentru ca anul acesta numărul sesizărilor să scadă sub 8000.

Potrivit unui raport al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, în perioada ianuarie – iunie 2017, au fost înregistrate 7972 de fapte, în scădere cu 894 faţă de cele din primele şase luni ale anului 2016.

Din document rezultă şi faptul că ar fi „aur” dacă sucevenii ar bea mai puţin, pentru că peste 35% dintre dosare au la bază fapte comise la beţie.

„2.854 fapte din totalul sesizărilor, respectiv 35,80%, vizează fapte de loviri sau alte violenţe, ameninţare şi distrugere, majoritatea în locuinţe şi având la bază consumul exagerat de băuturi alcoolice, sau conflictele spontane iscate între părţi” menţionează raportul.

Chiar şi hoţii s-au mai potolit; contrabandiştii nu

Din statistica Poliţiei Suceava reiese că au scăzut, practic, anul acesta, aproape toate tipurile de infracţiuni. Cele judiciare au fost cu peste 900 mai puţine, adică puţin peste 5000, iar cele de natură economico-financiară, cu 75 mai puţine, adică 529.

A scăzut, de asemenea, numărul furturilor de toate felurile, din locuinţe, curţi, anexe, din maşini, furturi din buzunare şi poşete, furturile de maşini, multe dintre autoturismele dispărute fiind repede recuperate pentru că hoţii le luau doar pentru o plimbare, apoi le abandonau. De la 1760 de furturi în jumătate din anul 2016, numărul lor a scăzut la circa 1460, în jumătatea acestui an.

Doar contrabandiştii au fost mai „harnici” în cele 6 luni din acest an, faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Poliţiştii au menţionat, în contul criminalităţii economico-financiare, 243 de infracţiuni de serviciu, de corupţie, gestiune frauduloasă, spălare de bani, delapidare etc., 33 de evaziune fiscală şi 240 de infracţiuni la Codul vamal, majoritatea fapte de contrabandă, cu 116 în plus, faţă de anul precedent.

O singură crimă de la începutul anului şi mai puţine ucideri accidentale

Faptele cu violenţă, cele pe care poliţiştii le reunesc sub denumirea „criminalitate contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii”, au fost şi ele mai puţine în perioada ianuarie-iunie 2017. În acestea intră, în ordine crescătoare a gravităţii faptei, violări de domiciliu, ameninţări, distrugeri, loviri şi alte violenţe, ucidere din culpă, loviri cauzatoare de moarte, tentative de omor şi omoruri. Toate au fost în număr semnificativ mai puţine. Faţă de trei omoruri înregistrate în primele 6 luni ale anului 2016, anul acesta a fost doar unu.

31 de ucideri din culpă, au fost înregistrate în jumătate din 2016, 21 în aceeaşi perioadă, anul acesta, dintre care 19 în accidente rutiere şi puţin peste 2000 de loviri şi alte violenţe în 2016, faţă de circa 1660, anul acesta.

Este o certitudine că în oraşe criminalitatea este ceva mai crescută decât la ţară, astfel că peste 54% din infracţiuni au fost comise în mediul urban, iar sub 46% în mediul rural.

Poliţiştii suceveni au avut în cercetare, în primul semestru al acestui an, şi şapte infracţiuni comise în străinătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: