Sandra Pralong, la Suceava:

„Este păcat ca atâţia oameni valoroşi să nu-şi găsească locul în România”

Consilierul de stat Sandra Pralong, care a reprezentat Administraţia Prezidenţială la deschiderea „Lunii Diasporei” de la Suceava, a transmis salutul preşedintelui Klaus Iohannis, arătând că pentru acesta relaţia cu diaspora este una specială şi a dat un imbold nou abordării pe care o are statul român faţă de diaspora.

Ea a spus că, înainte de 2015, abordarea statului era de plângere a pierderii pe care o reprezintă plecarea atâtor români.

 „Preşedintele Iohannis a venit cu o abordare nouă, care cumva deschide o nouă eră în maniera în care statul se raportează la diaspora. Este păcat ca atâţia oameni valoroşi să nu-şi găsească locul în România, dar ca orice medalie, care are două feţe, este deopotrivă un atu al României pentru că cei peste 3,5 milioane de milioane de români, unii spun chiar 4, nu sunt doar ambasadori ai culturii şi ai identităţii româneşti, dar sunt extrem de valoroşi în a aduce România, cu ei, acolo unde trăiesc, dar şi de aduce străinătatea prin contactele lor şi prin carnetele de adrese, prin îndeletnicirile pe care le au, în contact cu România. Este un mare câştig, pe de o parte, să avem o diaspora activă şi cât mai implicată în afacerile cetăţii şi cât mai activă în a promova România în străinătate şi a aduce investitori şi turişti şi prieteni în România” a spus Pralong.

Această schimbare de optică, aflăm, a catalizat o cu totul altă abordare.

„Diaspora este un capital extraordinar pentru România. Este un capital prin competenţele, expertiza pe care o au românii din diaspora şi prin deprinderile pe care le pot aduce şi prin contactele lor în străinătate” a spus Pralong.

Ea a dat exemplul Irlandei, care are poveşti de succes în urma implicării diasporei irlandeze în a promova investiţiile în Irlanda.

Pralong a explicat că diaspora e un capital extraordinar pentru dezvoltarea României şi nu trebuie considerată doar ca fiind un factor de adus bani în ţară sau voturi.

„Statul trebuie să fie în serviciul diasporei şi nu să aştepte să dea diaspora fonduri sau voturi, ci să acorde atenţie diasporei” a mai spus consilierul de stat.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI