Indicatoare amplasate pe traseele turistice din Giumalău au fost smulse sau deteriorate

> Salvamontiştii fac apel către turişti şi culegătorii de fructe de pădure să păstreze marcajele şi indicatoarele intacte

 Salvamontiştii au făcut un apel către turişti şi culegătorii de fructe de pădure să păstreze intacte marcajele şi indicatoarele amplasate pe traseele turistice, după ce în masivul Giumalău au fost depistate mai multe panouri şi săgeţi indicatoare smulse sau deteriorate.

Într-un comunicat de presă semnat de coordonatorul Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, se precizează că, în perioada 24 – 31 iulie a.c., salvamontiştii dorneni s-au aflat pe traseele montane din Ţara Dornelor pentru „identificarea zonelor vandalizate de culegătorii de fructe de pădure”, în condiţiile în care salvamontiştii se confruntă, an de an, cu situaţii în care indicatoarele şi marcajele sunt fie smulse de pe stâlpi, fie deteriorate.

„Este păcat că eforturile depuse de salvamontişti de a menţine funcţionale şi accesibile traseele turistice sunt zădărnicite de aceşti vandali care în sezonul estival inundă pur şi simplu zonele alpine. Ultimele distrugeri au avut loc în masivul Giumalău, fiind afectate câteva panouri şi săgeţi indicatoare. După ce au fost smulse de pe stâlpi, culegătorii de fructe de pădure, văzând că nu sunt din fier, le-au abandonat pe teren” se precizează în comunicat.

În document se arată că patrula Salvamont s-a deplasat, ieri dimineaţă, în zona Cabanei Giumalău, pentru a se întâlni cu grupurile de culegători şi a li se aduce la cunoştinţă să păstreze intacte marcajele şi indicatoarele turistice, precum şi „riscurile la care se expun în cazul în care vor fi prinşi asupra faptului” .

Salvamontiştii dorneni vor continua să patruleze în perioada următoare, prin sondaj, în zonele respective şi vor distribui la centrele de colectare a fructelor de pădure pliante ce conţin „instrucţiuni specifice de comportament în zona montană”.

„Solicităm totodată pe această cale ca şi turiştii să dea dovadă de simţ civic şi să semnaleze din timp dacă sesizează fapte antisociale în zona montană. Apelul se poate face prin 112 sau direct către Dispeceratul Naţional Salvamont 0-salvamont (0725826668)” se mai precizează în comunicatul de presă. (L.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI