Rugăciuni de pomenire la un an de la despărţirea de prof. Aspazia Mancu

 La împlinirea a unui an de la mutarea la cele veşnice a doamnei profesoare Aspazia Mancu, a fost oficiată o slujbă de pomenire de către PC pr. Adrian Dulgheriu, protopop al Protoieriei Fălticeni, alături de care au participat persoane care au cunoscut-o îndeaproape şi membre ale Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din localitate, pe care a condus-o mai bine de 12 ani.

Prof. Aspazia Mancu s-a născut la 8 mai 1929, în comuna Săveni, fostul judeţ Dorohoi. A urmat clasele primare, iar după cel de-al Doilea Război Mondial a rămas orfană de tată. Nu a renunţat la şcoală, deşi posibilităţile materiale erau precare; aşadar nu a renunţat să viseze să devină învăţător atunci când va ajunge mare.

A continuat studiile la Liceul „Regina Maria”, din Dorohoi, ca apoi să meargă la Iaşi, unde se înscrie la Institutul Pedagogic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. După ce a terminat studiile, predă în învăţământul militar, apoi la şcolile din Breaza, Iaşi, Câmpulung Moldovenesc şi, în cele din urmă, la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni. Aici a predat timp de 25 de ani chimia, cu multă fermitate şi devotament, ieşind la pensie în anul 1984. A format generaţii de elevi ce au avut rezultate deosebite devenind olimpici, absolvenţi de medicină, de farmacie, de chimie, dar şi alte specialităţi. După ce s-a retras din activitatea educaţională, s-a implicat în activităţi sociale. Astfel, în anul 1999, reuşeşte să reînfiinţeze Asociaţia Ortodoxă Naţională a Femeilor, filiala Fălticeni, sub îndrumarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu sediul în clădirea Protoieriei. Împreună cu membrele ce formează această organizaţie, zi de zi a căutat să strângă fonduri pentru activităţile filantropice pe care le desfăşurau, dar mai ales pentru ajutorarea construcţiei aşezământului social de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Fălticeni şi a căminului de bătrâni de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Groşi, Boroaia.

Din anul 2016, filiala Fălticeni a SNOFR este condusă de Elena Aioanei, sub a cărei preşedinţie s-au derulat acţiuni caritabile de amploare, ea ducând mai departe misiunea începută de către prof. Aspazia Mancu.

Astfel, după slujba de pomenire a doamnei învăţătoare Mancu, membrele asociaţiei, în frunte cu dna Elena Aioanei, au oferit celor prezenţi, dar mai ales celor cărora le poartă grijă lună de lună, alimente şi alte lucruri necesare pentru traiul de zi cu zi. (I.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: