Retrospectiva săptămânii

Euro scade cu un ban la final de perioadă, francul cu şase

Raportul euro/leu a avut o evoluţie liniştită în perioada analizată, moneda naţională profitând de conjunctura din regiune, dar şi de creşterea vânzărilor de valută din partea celor interesaţi să cumpere titluri de stat româneşti.

Euro a început perioada cu o medie de 4,5656 şi a încheiat-o la 4,5558 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,554 şi 4,565 lei, cu închiderea la 4,558 – 4,561 lei.

Marele perdant a fost francul elveţian, al cărui curs a coborât de la 4,1455 lei, la debutul intervalului, la 4,0070 lei, la finalul acestuia, mai jos cu 16 bani comparativ cu începutul lunii.

Francul a scăzut astfel la un minim care nu mai fost atins de la jumătatea lui ianuarie 2015, atunci când Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a decis să renunţe la plafonarea cursului de schimb, care menţinea o valoare minimă de 1,2 franci/euro, în condiţiile în care el este văzut drept un refugiu în perioadele când creşte aversiunea faţă de risc.

Pe pieţele internaţionale, euro a crescut până la 1,141 franci. Analiştii pun această mişcare pe seama faptului că preşedintele BNS, Thomas Jordan, a atras atenţia asupra supraaprecierii francului.

Cursul dolarului american a scăzut de la 3,9248 lei, la jumătatea perioadei, la 3,8912 lei, medie care nu a mai fost atinsă de la începutul lui mai 2016. Cotaţiile din ultima şedinţă a intervalului au fluctuat între 3,877 şi 3,91 lei.

Pe pieţele internaţionale, euro şi-a accelerat aprecierea faţă de moneda americană, atingând în 27 iulie un maxim de 1,1777 dolari, nivel care nu a mai fost atins de la începutul lui 2015. La finalul perioadei tranzacţiile s-au realizat între 1,1671 şi 1,1764 dolari, pieţele americane închizându-se la 1,1755.

Avansul luat de euro se poate pune pe seama faptului că investitorii se grăbesc să îl cumpere atâta vreme cât BCE mai ţine dobânzile aproape de 0%, pentru a achiziţiona acţiuni şi obligaţiuni europene.

La scăderea dolarului au contribuit şi creşterea, considerată modestă, a economiei americane, cât şi scăderea, luna aceasta, a moralului gospodăriilor din SUA, ceea ce a făcut ca pieţele să nu mai fie atât de sigure pe faptul că Fed va decide să majoreze dobânda să cheie încă o dată până la finalul anului.

Analiza cuprinde perioada 24 – 28 iulie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: