Ministerul Apelor şi Pădurilor:

Cererile pentru asigurarea de lemn de foc pentru populaţie se vor depune la primării

Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apelor şi Pădurilor au organizat, vineri, o videoconferinţă cu prefecţii, reprezentanţii Gărzii Forestiere, direcţiilor silvice judeţene, ocoalelor silvice de regim şi administratorii de păduri private, care a avut ca scop dezbaterea procedurii de alocare a lemnului de foc şi de lucru pentru populaţie, conform noii legislaţii.

Legislaţia în vigoare de la data de 21 iulie 2017 cuprinde măsuri concrete necesare asigurării lemnului de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm pentru realizarea de construcţii şi a lemnului pentru încălzirea locuinţelor.

Prin organizarea videoconferinţei s-a urmărit promovarea procedurii de urmat de persoanele fizice şi de unităţile de interes local finanţate, integral sau parţial, de la bugetul de stat sau bugetul local, în scopul facilitării accesului la aceste categorii de materiale lemnoase, precizează Ministerul Apelor şi Pădurilor într-un comunicat.

Provenienţa lemnului este din fondul forestier proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, iar beneficiarii sunt populaţia şi unităţile de interes local, finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau bugetul local, care nu desfăşoară activitate economică în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat. Autorităţile locale vor comunica potenţialilor beneficiari posibilitatea de cumpărare de lemn de lucru şi de lemn pentru încălzirea locuinţelor, de la ocolul silvic de stat şi/sau de ocolul de regim care administrează fond forestier proprietate publică a unităţii administrative-teritoriale. Solicitările se vor face în scris, către unitatea administrativ-teritorială, care le centralizează şi transmite necesarul de lemn către ocolul silvic de stat şi/sau ocolul silvic de regim care administrează fond forestier proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale, după caz.

În cadrul videoconferinţei, secretarul de stat al MAI, Mihai Chirică, a solicitat prefecţilor din judeţele deficitare în păduri ca, în conformitate cu prevederile Legii 175/2017, să centralizeze solicitările venite din partea unităţilor administrativ-teritoriale privind necesarul de lemn de foc, urmând ca aceste date să fie puse la dispoziţia Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

Intrarea în vigoare a actului normativ vine să regleze problema lemnului de foc necesar populaţiei şi elimină riscul producerii unei crize similare celei din 2016, se arată în comunicatul MAP.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: