În prima jumătate a anului

Pompierii suceveni nu au avut aproape niciun minut de linişte

> Din 2013 şi până în prezent, solicitările venite pe adresa ISU Suceava s-au dublat

În primele şase luni ale acestui an, salvatorii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina” al judeţului Suceava nu au avut aproape

niciun minut de linişte. Potrivit unui bilanţ prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de conducerea ISU, pompierii şi paramedicii din structurile inspectoratului, existente la nivelul întregului judeţ, au participat la mii de intervenţii în urma celor 30.000 de apeluri de urgenţă gestionate de dispeceratul comun ISU–SAJ (Serviciul de Ambulanţă Judeţean). Cu o medie de 35 de intervenţii pe zi, se înregistrează totuşi o scădere cu 7,69% faţă de perioada similară a anului trecut.

Conform afirmaţiilor făcute de inspector-şef general de brigadă Ion Burlui, ponderea din cele aproape 6.200 de intervenţii o deţin echipajele SMURD, pe locul secund situându-se incendiile, iar apoi alte situaţii de urgenţă, ca misiuni pirotehnice, fenomene meteo periculoase sau asistenţă persoane. Pe ultimul loc se află cele zece alarme false primite 112.

În ciuda numărului mare de solicitări, salvatorii suceveni au reuşit să se încadreze în baremul stabilit la nivel naţional de răspuns la solicitări, timpul mediu de intervenţie fiind 17 minute. Tot potrivit datelor oficiale, chiar dacă se semnalează o mică scădere în general a solicitărilor, se constată o creştere semnificativă a solicitărilor de ajutor în cazul incendiilor şi a incendiilor de vegetaţie uscată. În acelaşi timp, vorbim şi despre înregistrarea a 14 victime (dintre care zece decese), dar şi despre salvarea a 25 de persoane (dintre care patru copii).

Paramedicii SMURD intervin cu gândul la autospeciale noi

Şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a ţinut să precizeze că, din punct de vedere al dotării, parcul auto al serviciului SMURD suferă mult de tot, cele zece autospeciale tip B fiind adeseori băgate în service din cauza utilizării intense, a „vârstei” destul de înaintate a acestora, dar şi a infrastructurii rutiere, care în multe zone ale judeţului lasă de dorit. Situaţia este asemănătoare cu cea înregistrată la nivel naţional. Intenţia de achiziţionare a unor autospeciale noi există la nivelul conducerii centrale, dar contestarea licitaţiilor făcute până acum duce la o continuă amânare cu privire la înnoirea parcului auto.

Pe lângă intervenţii, pompierii au în vedere şi prevenţia

Cunoaşterea situaţiilor cu risc şi pregătirea permanentă în vederea prevenirii unor situaţii neplăcute este o altă componentă aflată în atenţia salvatorilor militari. Tocmai de aceea, pe lângă activităţile de pregătire a elevilor derulate permanent de angajaţii ISU în unităţile educaţionale din judeţ, în urma discuţiilor şi cu acceptul autorităţilor, începând din august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni vor fi efectuate exerciţii de atenţionare audio a populaţiei. Astfel, se va urmări pregătirea locuitorilor judeţului cu privire la situaţiile de urgenţă, dar şi identificarea şi remedierea deficienţelor existente în sistemul de alarmare.29

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: