La firmele de gardă şi protecţie

Lipsă de protecţie împotriva caniculei

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a desfăşurat o campanie de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă la agenţii economici profilaţi pe activităţi de protecţie şi gardă.

Romeo Butnariu, şeful ITM, precizează că, pe latura relaţiilor de muncă, nouă inspectori au descins la patru angajatori din domeniu, iar în urma verificărilor efectuate aceştia au dat trei amenzi, însumând 11.000 lei.

Inspectorii de muncă au constatat că la firmele cu pricina nu sunt respectate dispoziţiile legale privind munca pe timp de noapte, cea suplimentară, precum şi cea stabilită drept sărbători legale. De asemenea, s-a mai descoperit că foile de prezenţă colectivă nu erau întocmite în concordanţă cu timpul efectiv lucrat.

În ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă, doi lucrători ai ITM au controlat nouă societăţi de protecţie şi gardă, cu 365 de angajaţi, cele şapte amenzi aplicate totalizând 4.000 de lei.

Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, principalele deficienţe constatate ţin de ameliorarea condiţiilor de muncă în perioade cu temperaturi extreme. Astfel, nu s-au luat măsuri privind reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; intercalarea perioadelor de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite. Totodată, în scopul menţinerii stării de sănătate a angajaţilor, nu se asigură 2-4 litri de apă minerală de persoană şi schimb, echipamentul individual de protecţie, dar nici acces la duşuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: