PSD Suceava 2020

Municipiul Suceava

Consilierii PNL+PMP nu au acceptat o majorare cu numai 2 lei a taxei de salubritate

> „Cu 5 lei nu se mai poate face colectare, totuşi nu se recomandă o mărire exagerată, aşa cum a propus iniţiatorul” a subliniat Dan Roibu, ales ALDE > „Nu este corect ca Primăria să mai pună bani, în aşa fel încât să se acopere toate costurile” a reliefat viceprimarul Marian Adronache

 Locuitorii municipiului Suceava vor plăti, începând cu luna august, aproape dublu pentru colectarea, ridicarea şi transportul gunoiului menajer. Consiliul Local a aprobat, în şedinţă ordinară, majorarea taxei de ecologizare de la 5 lei/lună/persoană, la 9 lei/lună/persoană.

Preşedintele de şedinţă, Dan Roibu, ales ALDE, a propus creşterea la 7 lei/persoană/lună, în cazul persoanelor care locuiesc în codomeniu, adică la bloc, precum şi la 8 lei/persoană/lună, în cazul celor cu locuinţe individuale.

„Am vorbit cu dl primar şi am solicitat majorarea progresivă a acestei taxe, dar au fost ani electorali şi nu s-a mai făcut (majorarea – n.n.), deşi era necesară. Cu 5 lei nu se mai poate face colectare, totuşi nu se recomandă o mărire exagerată, aşa cum a propus iniţiatorul” a subliniat Dan Roibu, susţinând că „la curte” se produc mai mult deşeuri decât în apartamente.

Plenul a aprobat proiectul de hotărâre în forma iniţială, acesta trecând cu 12 voturi „pentru” ale aliaţilor PNL+PMP. Cei trei consilieri ALDE s-au împotrivit, iar cei opt aleşi ai PSD s-au abţinut, ceea ce echivalează cu vot împotrivă.

Viceprimarul Marian Andronache a cerut ca discuţiile populiste să fie lăsate deoparte, întrucât actualul nivel al taxei nu acoperă cheltuielile cu salubritatea menajeră, cositul şi tunsul ierbii, nicidecum pe cele cu salubritatea stradală. „Nu este corect ca Primăria să mai pună bani, în aşa fel încât să acopere toate aceste costuri” a reliefat Marian Adronache.

Din taxa de salubritate, la bugetul local ar trebui să intre în jur de 6,5 milioane de lei pe an, însă încasările efective au fost de doar 50% din total.

Primarul Ion Lungu preciza că, în perioada care urmează, după o acţiune de „conştientizare”, rău-platnicii vor fi executaţi silit, prin popriri pe pensii şi salarii.

De menţionat este că nivelul taxei pentru colectarea şi debarasarea de gunoiul menajer a suferit o majorare cu 66% în şedinţa ordinară a Consiliului Local din decembrie 2013. Creşterea a fost de la 3 lei la 5 lei, locuitorii Sucevei fiind obligaţi la plata taxei de salubritate în funcţie de numărul de persoane din familie sau al celui al locatorilor existenţi la o anumită adresă. Tot atunci, taxa de ecologizarea datorată de persoanele juridice a fost stabilită a se calcula în funcţie de numărul salariaţilor şi cel al reprezentanţilor legali, respectiv al asociaţilor, administratorilor care nu au calitatea de asociaţi, noul cuantum fiind de 6 lei/lună/persoană. Tot în decembrie 2013, în cazul instituţiilor publice, taxa de salubritate s-a aprobat la nivelul de 3 lei/lună/persoană. Totul s-a întâmplat după ce, la începutul lui 2013, taxa de salubritate pentru persoanele fizice fusese redusă cu 25%, adică de la 4 lei/persoană/lună, la 3 lei, decizia venind pe fondul majorării impozitelor şi taxelor locale cu 16%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: