Buchiseli. Consoană buclucaşă

Nu de mult, în spaţiul rubricii îşi găsea loc, însoţit de exemplificări, cazul vocalei i pe care unii vorbitori tind s-o neglijeze. De această dată, atenţia se îndreaptă către o consoană „neliniştită”, care apare sau dispare atunci când nu trebuie. Instabilitatea ei – având şi unele motivaţii de vecinătate fonetică – nu poate fi pusă însă, ca vinovăţie, atunci când se manifestă într-un context presupus „cu ştaif”, decât în sarcina celor care tratează cu superficialitate regulile ortografice, nefiind prieteni cu dicţionarele normative, deşi profesia, în cazul celor din mass-media, impune o astfel de amiciţie.

Este vorba despre consoana r, în cuvinte precum frustrare, oprobriu, proprietate, pogrom, repercusiune (şi, desigur, în familiile lor lexicale). În primele trei, r tinde să evadeze din înşiruirea corectă de sunete sau litere, iar în celelalte două se insinuează „ilicit”. Să le abordăm pe rând…

Frustrare (de la verbul a frustra, provenit din fr. frustrer sau lat. frustrare), împreună cu „rudele” sale (frustrat, frustrant, frustrator…), toate exprimând, în general, ideea „privării cuiva de un drept sau de un lucru dorit”, suportă adesea o operaţie de extirpare neavenită a celui de al doilea r (probabil ca fenomen de disimilare consonantică şi de afirmare a principiului comodităţii în pronunţie). Aşa se ajunge la rostiri şi grafii incorecte de tipul: „Îi înţeleg frustarea” (în titlu, observator.tv, 22 februarie 2017; este citat un lider politic şi nu se poate şti dacă aşa a pronunţat acesta ori aşa a „auzit” ziaristul); „Cel mai probabil te-au încercat şi pe tine sentimente de frustare” (click.ro, 14 octombrie 2016); „Când frustarea dă pe-afară, te faci de râs” (în titlu, gsp.ro, 14 ianuarie 2017).

Oprobriu (conform NDULR, din lat. opprobrium, fr. opprobre; alte dicţionare, printre care DEX, prezintă cele două etimologii în ordine inversată) este un termen livresc definit ca „dezaprobare prin care se condamnă fapte socotite nedemne sau oamenii care le săvârşesc”. Probabil, din acelaşi motiv al dificultăţii pronunţării a doi r în silabe învecinate, cel de al doilea este „sacrificat” frecvent în acest neologism, ajungându-se la situaţii precum cele întâlnite şi în presă: „vor înfrunta oprobiul public în următoarea perioadă” (evz.ro, 25 ianuarie 2017); „fără să-şi mai ceară iertare şi fără oprobiul mahalalei” (gandul.info, 1 aprilie 2017).

Proprietate (ca şi proprietar, proprietăreasă, împroprietărire etc.) poate fi considerat tot un neologism, deşi este atestat chiat într-un text al lui Dosoftei („Viaţa şi petreacerea svinţilor, 1682), dicţionarele trimiţând, pentru etimologie, la lat. proprietas-atis, it. proprieta, fr. propriété). Considerând inutilă definirea cuvântului, trecem direct la exemplificarea erorilor (destul de frecvente, de altfel, mai ales în anunţuri imobiliare, dar nu numai): „au fost găsiţi morţi de propietarul barăcii” (mediafax.ro, 30 ianuarie 2017); „Libertatea, propietatea privată” (bursa.ro, 26 februarie 2017); „într-un camping propietatea sa” (dcnews. 17 martie 2017).

Pogrom (pl. pogromuri) ilustrează, cum anticipam, tendinţa opusă, de introducere a unui r, care nu exista în cuvântul rusesc, pogrom, din care provine împreună cu sensul său – „masacrare şi jefuire în masă a unui grup naţional minoritar”. Dicţionarele (nenormative) se arată mai concesive cu forma progrom, atestând-o (fără a-i conferi corectitudine), cum o facem şi noi: „În ce ţară europeană aţi mai văzut un asemenea progrom împotriva presei?” (luju.ro, 3 ianuarie 2017); „tentativa de progrom” (agerpres.ro, 23 februarie 2017).

Repercusiune (cu origine franceză şi cu sens de „consecinţă”) urmează aceeaşi tendinţă nefericită semnalată imediat mai sus: „repercursiunile acestor creşteri” (agerpres.ro, 28 februarie 2017); „să arate repercursiunile acestei măsuri” (capital.ro, 28 februarie 2017); „repercursiunile i-au blocat cariera” (romanialiberă.ro, 12 ianuarie 2017).

I. NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: