Vatra Dornei

Sărbătoare a cântecului, dansului şi portului popular

 > Din 2018, Festivalul „Dorna, plai de joc şi cântec” va fi inclus în circuitul mondial CIOFF

 La Vatra Dornei s-a desfăşurat, în perioada 18-20 iulie, cea de-a X-a ediţie a Festivalului naţional pentru copii şi tineret „Dorna, plai de joc şi cântec” – In memoriam prof. Gavril Moroşan. Festival adună laolaltă, într-o adevărată sărbătoare a cântecului, dansului şi portului popular, artişti din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare, care, prin cântec, dans şi reprezentaţii de artă populară, promovează frumuseţea, unicitatea fiecărei regiuni etnofolclorice, în contextul globalizării şi al păstrării identităţii socio-culturale. Schimburile culturale şi de idei contribuie din plin la cunoaşterea umană, la întărirea prieteniei şi îmbogăţirea orizontului spiritual al participanţilor, festivalul din oraşul-staţiune fiind unul dintre cele mai bine cotate festivaluri naţionale de folclor. Începând cu anul viitor va fi integrat şi în circuitul mondial al Consiliului Internaţional de Organizare al Festivalurilor Folclorice (CIOFF), propunerea venind din partea preşedintelui juriului de anul acesta, Marin Barbu, coregraf, preşedintele secţiunii naţionale a CIOFF.

Spectaculoasa paradă a portului popular, de la Primărie până la Izvorul Sentinela, spectacolele folclorice susţinute pe scena din parcul staţiunii, întâlnirile dintre mesagerii diferitelor tradiţii, spiritul competitiv, de înalt profesionalism, cunoaşterea tradiţiilor, dansurilor populare şi a obiceiurilor diferitelor zone etnografice din România şi din alte ţări, fac ca localnicii şi turiştii să aştepte, în fiecare an, cu inimile deschise, această sărbătoare a folclorului de pretutindeni.

Printre participanţii de anul acesta s-au numărat ansamblurile folclorice: „Zarandul” din Arad, „Hora florilor” din judeţul Olt, „Doina Chioarului” din Somcuţa Mare, Maramureş, „Ghiocelul” din Luncaviţa”, judeţul Tulcea, „Cununa de pe Şomeş” din Bistriţa-Năsăud, „Plai bucovinean” din Dorna Candrenilor, „Fanfara trompetelor de argint” şi Orchestra „Runculeţul” din Câmpulung Moldovenesc, „Bahluieţul” şi Orchestra „Hora” de la Iaşi, „Ciobănaşul” din Rădăuţi, „Mala Poiana” a comunităţii polonezilor din România, „Balada” şi „Plaiurile Dornei” din Vatra Dornei. Invitaţi speciali au fost Fanfara „Rotaria” a Palatului Copiilor din Vaslui, Ansamblul de dansuri „Vitaminchiki” din Kiev, Ucraina, şi Ansamblul de dansuri „Mladost” din Montana, Bulgaria.

Preşedintele juriului, coregraful Marin Barbu (Nea Marin), a găsit la Vatra Dornei folclor şi tradiţie de calitate

Toţi cei care au urcat pe scenă au impresionat asistenţa şi juriul prin varietatea dansurilor, a ritmurilor, a costumelor tradiţionale, a cântecelor interpretate fie vocal, fie la diferite instrumente, câştigând admiraţia celor îndrăgostiţi de folclor, de cultură, de valorile tradiţionale, dar şi admiraţia juriului: preşedinte Marin Barbu – coregraf, preşedintele secţiunii naţionale a Consiliului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF), prof. univ. dr. Doru Albu, preşedintele Senatului Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi, prof. univ. dr. Eugenia Maria Paşca – Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, profesorii Florin Fodor, Marcel Dupu, Ştefan Coman, Nichita Dragomira.

La finalul manifestărilor, preşedintele juriului, Marin Barbu, a declarat: „De 10 ani, de când a început acest festival, sunt invitat să fiu în juriu. Cum timpul nu îmi ajunge, pentru că de 10 ani filmez din mai până în octombrie, la a X-a ediţie am venit. Eu am colaborat foarte mult şi foarte bine cu prof. Gavril Moroşan şi îl cunosc pe directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, prof. Vasile Moroşan, de când era elev. Am venit la Vatra Dornei unde am găsit folclor şi tradiţie de calitate. Sunt încântat de ce am văzut, Consiliul Local sprijină manifestarea şi primarul este permanent lângă colectivul de organizare. Calitatea spectacolului, extraordinară, toate formaţiile au venit cu spectacole diferite, fiecare a încercat să-şi prezinte zona folclorică de unde vine. Nu a fost uşor la jurizare pentru că, dacă era să dăm locul I, II, III aveam probleme. Ideea aparţine domnului director – şi în contextul în care este o ediţie jubiliară – să dăm tuturor locul I, dar să motivăm pentru ce. Unii au luat pentru modalitatea de valorificare scenică a dansului, alţii au luat pentru virtuozitate, alţii pentru autenticitate, pentru promovare etc. Şi fiecare s-a regăsit în ceea ce a prezentat pe scenă. A fost o idee bună, pentru că folclorul venit din mai multe zone ale ţării a fost premiat şi este greu să spui că folclorul din Bucovina este mai bun sau mai slab ca cel din Făgăraş. Unii au elemente ritmice mai accentuate decât cele din Bucovina, şi mă refer la cei care bat pe picior, pe cizmă, la căluşari, dar, când analizezi, trebuie să te întorci la tradiţie. Fiecare joc din acesta are specificul zonei”.

Coregraful Marin Barbu a apreciat efortul organizatorilor, făcând cunoscut că se va implica prin promovarea acestui festival atât în ţară, dar mai ales în străinătate. În cadrul unei discuţii cu directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, prof. Vasile Moroşan, cei doi au „creionat” ediţia de anul viitor.

„Am zis să aducem trei ansambluri bune din străinătate, pentru că cei care au venit până acum au avut cam acelaşi repertoriu. Apoi încercăm să-l introducem în calendarul Consiliului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice. Dacă e trecut în calendarul CIOFF, unde sunt înscrise peste 120 de ţări membre, apare acolo, iar din acel moment Vasile Moroşan va fi contactat de managerii formaţiilor din străinătate care vor dori să vină la Vatra Dornei şi atunci, împreună cu comitetul de organizare, pot selecta ce ansambluri îşi doresc. Vor veni ansambluri performante, care au ce arăta. Şi faptul că eu vin la festival încă un an, doi, nu ştiu dacă le e teamă, dar un pic de ruşine le este să vină aici cu spectacole slabe. Dacă Dumnezeu ne ţine sănătoşi şi pot să vin, să vedeţi ce repede se selectează ansamblurile” a mai spus Marin Barbu.

Festivalul „Dorna plai de joc şi cântec” atrage turiştii din ţară

Directorul Clubului Copiilor din Vatra Dornei a confirmat şi susţinut afirmaţiile preşedintelui juriului. „Cu Marin Barbu ne cunoaştem de foarte mult timp, de când eram elev, a fost un apropiat al prof. Gavril Moroşan, în memoria căruia organizăm acest festival, şi suntem fericiţi că maestrul a fost preşedintele juriului, a fost alături de noi la ediţia a X-a. În fiecare an aducem un element de noutate şi care dă greutate festivalului. În acest an am adus un preşedinte de juriu de prestigiu, iar dacă proiectul privind participarea unor ansambluri valoroase din alte ţări va fi dus până la capăt – şi sunt sigur că vom reuşi, pentru că tot ce ne-am propus la cele 10 ediţii pe care le-am organizat s-a împlinit –, cu siguranţă vom aduce ansambluri foarte bune din străinătate. Încercăm să aducem formaţii şi de pe alte continente, acesta este visul nostru. Avem un public numeros din toată ţara, avem un public cunoscător, sunt turişti care îşi programează vacanţele pentru a fi prezenţi la festivalul «Dorna plai de joc şi cântec»” a subliniat Vasile Moroşan.

Cea de-a X-a ediţie a festivalului a fost organizată de Clubul Copiilor Vatra Dornei, cu sprijinul IŞJ Suceava, Ministerului Educaţiei, Primăriei şi Consiliului Local Vatra Dornei, Consiliului Judeţean Suceava, Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” Iaşi, Asociaţiei „Plaiurile Dornelor”, cărora li s-au alăturat şi sponsorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: