Manifestări dedicate împlinirii a 175 de ani de la înfiinţarea localităţii Poiana Micului

Uniunea Polonezilor din România şi Parohia Romano-Catolică din Poiana Micului organizează sâmbătă, 29 iulie a.c., o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la înfiinţarea localităţii Poiana Micului – „un sat pitoresc polonez din Bucovina românească”.

Astfel, începând cu ora 10.30, va avea loc Sfânta Liturghie la Biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Poiana Micului, urmând ca de la ora 12.30 să fie organizate un program artistic şi un picnic pe terenul de lângă parohie.

„Călătoria înaintaşilor muntenilor polonezi din Bucovina, care astăzi sunt definiţi în literatura de specialitate ca fiind munteni din Czadca, regiune situată la graniţa dintre Silezia şi Malopolska, a început de veacuri, mai întâi în Czadca, apoi în împrejurimile Cernăuţiului, pentru a se încheia, pentru locuitorii din Poiana Micului, acum 175 de ani, în Bucovina românească.

Această îndelungată migraţie nu a afectat în niciun fel sentimentul identităţii muntenilor din Czadca, mândri de rădăcinile lor poloneze, care sunt cultivate până astăzi cu mare grijă. S-au păstrat limba, credinţa, ataşarea de tradiţiile şi de valorile poloneze. În Poiana Micului «se grăieşte» până astăzi în limba polonă, copiii învaţă limba maternă la Şcoala Gimnazială «Krystyna Bochenek», Asociaţia Polonezilor din Poiana Micului activează într-o casă polonă spaţioasă şi frumoasă, iar locuitorii îşi consolidează credinţa puternică în Biserica «Preasfânta Inimă a lui Isus», construită cândva împreună cu locuitorii nemţi, şi în Biserica nouă «Sfântul Ioan Paul al II-lea»” a transmis preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: