Poiana Stampei

„Flori de pe Dorna”, un festival care creşte de la an la an

Un adevărat maraton de activităţi sportive, culturale şi gastronomice a fost organizat la sfârşitul săptămânii la Poiana Stampei, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului naţional „Flori de pe Dorna”.

Prima manifestare, cea de cinstire a eroilor neamului, s-a desfăşurat la mijlocul săptămânii trecute pe Muntele Măgura Mare, în cadrul unui pelerinaj. La Monumentul eroilor de pe Măgura a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor neamului, a fost omagiat pentru curajul şi devotamentul de care a dat dovadă eroul Gheorghe Pentelescu şi au fost depuse coroane în cinstea celor care s-au jertfit în război.

Ziua de vineri a fost dedicată activităţilor sportive reunite sub titlul „Sport, mişcare voioşie”, ocazie cu care s-au desfăşurat competiţii de tenis de masă, volei, fotbal, atletism şi ciclism. La toate aceste concursuri s-au acordat diplome, cupe şi medalii, iar marele premiu a fost o bicicletă. Şi pentru că oamenii din comună au nişte grădini frumos amenajate şi bine îngrijite, şi în acest an a fost organizat concursul „Case şi grădini”.

Seara, copiii şi tinerii s-au putut delecta prin urmărirea proiecţiilor 3D ale filmelor „Transformers” şi „Piraţii din Caraibe”.

Manifestările au continuat sâmbătă cu un concurs de îndemânare în domeniul forestier, iar la şcoala din localitate a avut loc simpozionul „O educaţie de calitate prin valori tradiţionale”, la care au participat cadre didactice din Suceava, Botoşani, Neamţ, dar şi inspectorul pentru educaţie permanentă Tatiana Vîntur.

La Casa de Cultură „Elisei Todaşcă”, localnicii şi turiştii aflaţi în zonă s-au putut întâlni cu Dan Puric în cadrul unei conferinţe de suflet, după care în aceeaşi sală a avut loc concertul extraordinar „Muzica la altitudine”, susţinut de participanţii la Masterclass-ul condus de maeştrii Răzvan Suma şi Ştefan Horvath.

Un punct de atracţie l-a constituit demonstraţia „Stihl Timbersports – Sportul tăietorilor de lemne”, care i-a adus pe esplanada Casei de Cultură din localitate pe cei mai îndemânatici tăietori de lemne, unii campioni naţionali la anumite probe.

Au fost oferite diplome, cupe, medalii şi tricouri participanţilor la concursurile sportive, iar cei mai buni forestieri au primit utilaje pentru gospodărie – drujbă, trimer etc.

La finalul zilei, cei prezenţi au putut gusta din preparatele pregătite după reţete tradiţionale, respectiv tocăniţă din miel, vită şi porc, dar şi un miel la proţap.

 În urmă cu doar câţiva ani, Poiana Stampei se situa pe locul doi în clasamentul satelor culturale ale României şi asta datorită tradiţiilor, obiceiurilor dar şi felului de a transmite cultura tradiţională tinerei generaţii.

Ultima zi a manifestărilor, duminică, a fost dedicată sărbătoririi cuplurilor de argint, aur şi diamant, paradei portului popular şi paradei militare, iar la Monumentul eroilor din Parcul Primăriei a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Fructele de pădure au fost şi ele prezentate de gospodinele din Poiana Stampei şi din Coşna sub formă de dulceţuri, siropuri şi alte băuturi, fiind foarte apreciate mai ales de turişti.

Spectacolele folclorice, dar şi soliştii invitaţi au evoluat pe scena amenajată în spatele Casei de Cultură, un loc care s-a dovedit apreciat de participanţii la aceste manifestări. Au evoluat, în faţa unui numeros public, Ansamblul „Poieniţa” – trei generaţii, Laura Erhan, Angelica Flutur, Alexandra Toganel – Mureş, grupurile vocale „Flori de merişor”, „Flori de pe Dorna”, ansamblurile „Ciprian Porumbescu” din Suceava, „Păuniţa” din Sângeorz Băi, „Coşnencuţa” din Coşna, „Nunta Zamfirei” din Livezile şi Ansamblul „Perla” din Cernăuţi, condus de Iurie Levcic.

Finalul sărbătorii comunei Poiana Stampei, ediţia 2017, a fost marcat de un impresionant foc de artificii oferit participanţilor din partea organizatorilor, Primăria Poiana Stampei, Consiliul Local şi Casa de Cultură „Elisei Todaşcă”.

Primarul Viluţ Mezdrea s-a arătat impresionat de numărul mare de participanţi la activităţile organizate, dar şi de numărul spectatorilor, arătând că Poiana Stampei îşi merită denumirea de „poartă de intrare în Bucovina”, pentru că îşi întâmpină oaspeţii cu ceea ce are mai bun şi mai frumos.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: