Sărbătorirea eroilor aerului

Anul acesta a fost organizată cea de-a XXXI-a ediţie a Expoziţiei Filatelice Naţionale cu participare internaţională „Aeromfila” – 2017. Ea a fost organizată de Asociaţia Filatelică „Grigore Pascu” din Bacău, sub egida Federaţiei Filatelice Române şi în colaborare cu Fundaţia „Bartoc” din Bucureşti şi cu Muzeul „Iulian Antonescu” din Bacău. Ultimul a pus la dispoziţia organizatorilor sălile spaţioase din dotarea sa.

Manifestarea filatelică a fost organizată în memoria Smarandei Brăescu, fostă campioană europeană şi mondială la paraşutism, cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la naşterea sa şi a 85 de ani de la stabilirea de către ea, la Sacramento (SUA), a recordului mondial absolut la paraşutism.

Smaranda Brăescu a fost prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană la paraşutism în 1931, iar apoi, în 1935, campioană mondială la Sacramento, cu recordul de săritură de la 7200 m.

Expoziţia a cuprins şi o colecţie de medalii cu tematică de aviaţie, avându-l ca invitat pe Leonard Paşcanu, preşedintele Federaţiei Filatelice Române, cu care au venit şi alţi oficiali ai federaţiei.

În concurs au fost înscrise 24 de exponate, 18 la maturi şi şase la tineret. Din păcate, pe lângă cele patru exponate ale noastre, au mai fost doar un exponat din judeţul Sibiu şi unul din judeţul Bistriţa-Năsăud. Din Franţa, SUA, România şi Rusia au mai fost şi patru lucrări de literatură filatelică. Judeţul Braşov a prezentat şi două exponate din clasa „Onoare”, adică în afara concursului.

Consider că prezenţa la aşa o expoziţie a fost foarte slabă, mai ales la tineret. Mă întreb unde sunt renumitele cluburi filatelice din întreaga Moldovă, din Muntenia, din Ardeal? Încetul cu încetul dispar şi nimeni nu se sinchiseşte de această situaţie.

Judeţul Suceava, după părerea mea, s-a prezentat destul de bine: eleva Ionela-Alexandra Buliga a obţinut o medalie de argint cu exponatul „Cosmosul, filatelia şi radioamatorii”; eleva Cristina-Holly Dolinski şi elevul Dănuţ-Viorel Avram medalii de bronz pentru exponate cu tema „Istoria aviaţiei”. La fel şi elevul Nicolae Franiuc de la Clubul Filatelic „I.G. Sbiera” din Hordnicul de Jos, elev îndrumat de înv. Ghiţă Sbiera.

Din păcate pentru noi, premiaţi cu medalii de bronz, ne-au lipsit doar două puncte pentru a obţine medalii de argint. Sperăm să îmbunătăţim valoarea acestor exponate ţinând cont de recomandările pe care ni le-au făcut membrii juriului.

Organizatorii au editat un foarte frumos catalog al manifestării, în care personalităţi ale filateliei române au scris articole despre această manifestare şi, ce este foarte important, au prezentat cititorilor o notă biografică bogată despre viaţa şi activitatea Smarandei Brăescu, culminând cu titlurile european şi mondial pe care le-a obţinut. De asemenea, a fost inserat un istoric al celor 31 de expoziţii filatelice „Aeromfila”.

Pe lângă acest catalog multicolor, de o realizare grafică de excepţie, organizatorii au mai realizat o diplomă foarte frumoasă, două plicuri, pe care s-a aplicat o ştampilă specială cu portretul protagonistei, o ilustrată maximă cu acelaşi portret şi o medalie într-o cutie elegantă. Pe plicuri şi pe maximă a fost copiat autograful ei. Pe plic, Smaranda Brăescu este fotografiată lângă un avion şi în una dintre imagini poartă o superbă ie românească din zona Argeşului, iar în cealaltă, costum de paraşutist. În loc de marcă fixă, pe plicuri sunt reproduse cele două fotografii ale ei.

Ne-am mai bucurat pentru faptul că membrii clubului nostru au mai primit un premiu special constând într-o superbă cupă ornamentată cu motive populare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: