Despre afaceri, cu oameni de afaceri

Să ne răcorim (din nou) cu bere SOLCA!

Pentru sucevenii de vârsta a doua cel puţin, Solca nu este doar fostul orăşel-staţiune, cu aerul său celebru, ci şi locul în care se fabrica vestita bere „de Solca”. Când silvicultorii locului puneau de vreo petrecere, prima comandă era lansată la fabrica de bere: două-trei butoaie, să ajungă! Dar nu numai silvicultorii…

Berea aceasta, băutură „naţională” pentru nemţii Bucovinei ocupate de imperiali, se fabrică de pe la începutul secolului al XIX-lea, adică de pe la 1810. Făcând parte sub comunişti din industria alimentară a judeţului, ea a trecut, la cererea fabricii însăşi, sub autoritatea fabricii de spirt de la Rădăuţi, o adevărată umbrelă financiară la vremea aceea pentru o fabrică mai greu „fabricantă” de beneficii, rupându-se astfel de branşă, căci „Bermas” şi-a asumat evoluţia pe cont propriu. Probabil că alta, în sens pozitiv, ar fi fost evoluţia „Solcăi”, dacă cele două producătoare de bere din judeţ s-ar fi unit, spre a răzbi împreună, asigurându-se o dezvoltare unitară şi un viitor comun pentru toţi care lucrau în această breaslă.

O extraordinară performanţă

La Revoluţie, în România produceau bere 120 de unităţi cu specific. Producătorii străini de bere şi-au jurat în barbă să le anihileze pe toate, producţia din România urmând să fie eliminată exclusiv de fabrici aparţinând acestor producători. Încăpăţânaţi, buni meseriaşi şi cu un remarcabil simţ al afacerii, bucovinenii n-au vrut să cedeze „Bermas”-ul lor vreunui asemenea lichidator. Însăşi atât de cunoscuta şi apreciata pentru produsul ei fabrică de spirt de la Rădăuţi a fost până la urmă lichidată. Lichidarea la propriu a fabricii se şi întâmplă astăzi, zi de zi.

A pierit însă mai întâi fabrica de la Solca, care a trecut prin stăpâniri succesive, de data aceasta autohtone, astfel că astăzi nu mai este. A rămas însă brandul – şi el disputat, dar neadjudecat – pe care şi l-a asumat, iată, sora geamănă a Solcăi, S.C. BERMAS S.A., cea care doreşte să readucă pe piaţă vestita bere.

Este o performanţă ce se adaugă extraordinarei performanţe a Bermas de a fi rămas singura (!!!) fabrică de bere românească de pe piaţa noastră.

Despre BERMAS S.A.

Aşadar, din vechea structură a Întreprinderii de Spirt, Bere şi Amidon Rădăuţi a rămas viabilă numai Fabrica de Bere Suceava, respectiv S.C. BERMAS S.A., care a păstrat tradiţia şi nu a renunţat la procedeul clasic de fabricare a berii, care presupune folosirea malţului – fabricat în propria secţie de Malţ –, a hameiului achiziţionat de la firmele de profil din zona Transilvaniei, a apei din vestitele izvoare ale Berchişeştiului şi a drojdiei de bere.

Bermas este astăzi protagonista a 43 ani de activitate, timp în care, prin dăruirea şi priceperea berarilor suceveni a reuşit să-şi consolideze portofoliul mărcilor proprii de bere, de o calitate incontestabilă şi la preţuri rezonabile, pentru satisfacerea exigenţelor consumatorilor.

O oportunitate valorificată a Bermas este achiziţionarea mărcii de bere SOLCA şi readucerea pe piaţă a acestei mărci după reţeta originală.

Produsul ”SOLCA Bere Blondă” este natural, plin de savoare, fabricat numai din malţ, hamei, apă şi drojdie, cu un proces de fermentaţie în două etape şi durată minimă de 42 zile, în urma căruia se formează în mod natural dioxidul de carbon pentru impregnare.

SOLCA este de culoare galben aurie, are spumă fermă şi densă, o aromă echilibrată şi, în final, un gust rafinat.

Hameiurile folosite reprezintă un mixt unic din soiuri de amăreală şi aromă 100% naturală, iar drojdia conferă aroma specifică şi asigură desfăşurarea corespunzătoare a fermentaţiei tradiţionale a mustului de bere.

Vom putea bea bere SOLCA !

În câteva zile, marca de bere ”SOLCA – Bere Blondă” va fi disponibilă la comercianţi, îmbuteliată în sticle de 0,5 litri noi, etichetată atrăgător, împachetată în cartoane personalizate de 6 sticle sau 12 sticle, putând fi cumpărată la bucată sau la bax, preţul incluzând şi ambalajul.

Dată fiind notorietatea mărcii cu o asemenea istorie în spate, efortul societăţii şi al salariaţilor săi – berari – de a readuce pe piaţă marca SOLCA de altădată va fi răsplătit în primul rând prin recunoaşterea măiestriei acestei bresle din această zonă a Bucovinei, prin recuperarea prestigiului vechii băuturi, ceea ce sperăm că va atrage aprecierea consumatorilor.

„Statutul de societate producătoare de bere, independentă, păstrătoare a tradiţiei în domeniu, a fost dobândit şi consolidat pas cu pas de-a lungul timpului, cu perseverenţă, tenacitate, eforturi investiţionale mari în toate sectoarele de producţie şi auxiliare, Bermas rămânând singura fabrică din România din cele peste 120 aflate în funcţiune înainte de anul 1990.

Berea de Suceava reprezintă o carte de vizită pentru Bucovina, definind seriozitatea, hărnicia şi dăruirea oamenilor locului, capacitatea lor de a asimila, păstra şi duce mai departe un meşteşug şi un produs specific mai degrabă populaţiei de origine germană, care a locuit aici împreună cu noi. Ştim cu toţii ce reprezintă berea pentru spaţiul german.

Din punctul de vedere al consumatorilor de bere, faptul că circa jumătate din producţia de bere a fabricii se vinde în judeţul Suceava dezvăluie faptul că aceştia apreciază calitatea mărcilor de bere BERMAS, CĂLIMANI, SUCEAVA-CLASIC, la care se adaugă acum renumita bere «SOLCA – Bere Blondă» de altădată” afirmă dna Elena Anisoi, directorul S.C. BERMAS S.A. Suceava.

 O bere bună

Berea SOLCA va fi lansată în curând pe piaţa suceveană. Ea nu se adresează, firesc, doar „cunoscătorilor” bucovineni, ci tuturor iubitorilor berii, de oriunde ar fi ei. Celebra bere, în haine noi, urmează să cucerească gusturile celor care deosebesc şi apreciază o bere bună, SOLCA situându-se, din perspectiva producătorilor ei, pe etajul superior al produselor de acest gen.

Fără îndoială că, asemenea altor (din ce în ce mai puţine, din păcate…) produse de gen, realizate din apă, malţ, hamei şi drojdie de bere, cea de SOLCA îşi va atrage consumatorii dintre cei care ştiu să aprecieze o bere bună şi să şi-o dorească. De calitatea ei, însă, se pot bucura toţi cei care ştiu ce înseamnă să te răcoreşti cu o bere delicioasă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: