După ce Comisia Europeană a notificat apariţia unor noi focare de pestă porcină africană

Autorităţile sanitare veterinare sucevene rămân, în continuare, în alertă

Directorul executiv al DSVSA Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a declarat, ieri, că în contextul în care Comisia Europeană a notificat apariţia unor noi focare de pestă porcină africană în unele state membre ale Uniunii Europene, precum şi în ţări terţe, autorităţile sanitare veterinare sucevene rămân, în continuare, în alertă, fiind axate pe activităţi de prevenire.

Corduneanu a spus că, în acest sens, sunt prevăzute instruiri cu medicii veterinari de liberă practică şi cu medicii zonali, organizate în cadrul programului de măsuri stabilit în strategia pentru supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane. El a mai spus că personalul sanitar-veterinar din Punctul de Inspecţie Frontieră Siret a fost suplimentat cu medici veterinari din DSVSA Suceava, care, prin rotaţie, asigură permanenţa şi pe timpul nopţii, respectiv de la ora 19 până la 7, după un grafic stabilit.

Corduneanu a explicat că medicii veterinari din Punctul de Inspecţie Frontieră Siret verifică respectarea interdicţiilor legate de tranzitarea produselor alimentare pe bază de carne de porc faţă de măsurile de prevenire a pătrunderii pestei porcine africane pe teritoriul comunităţii europene.

Totodată, medicul veterinar a menţionat că o atenţie deosebită este acordată verificării mijloacelor de transport care sosesc sau care au tranzitat ţările în care au evoluat focarele de pestă porcină.

Directorul executiv al DSVSA a precizat că o altă activitate de control, ce se află în desfăşurare, se referă la modul de respectare a cerinţelor privind colectarea, depozitarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi a subproduselor nedestinate consumului uman din incinta aerogărilor, autogărilor, gărilor, benzinăriilor, dar şi a magazinelor sau unităţilor de alimentaţie publică din incinta acestora.

El a arătat că aceste verificări au fost efectuate deja în ultimele zile în zonele Siret, Rădăuţi şi Suceava, urmând să se desfăşoare astăzi şi în alte zone ale judeţului.

Medicul veterinar Ioan Corduneanu a atras atenţia crescătorilor de suine din judeţ să facă demersurile necesare pentru înmatricularea animalelor, iar în cazul în care apar suspiciuni de îmbolnăvire să anunţe medicul veterinar.

El a mai spus că şi în cazul sacrificărilor de necesitate a porcilor din gospodăriile populaţiei se recomandă anunţarea medicului veterinar şi recoltarea de probe pentru testarea cărnii de porc.

„Recomandăm cetăţenilor să nu achiziţioneze carne sau produse din carne decât din unităţi autorizate sanitar-veterinar, pentru a evita riscul unor îmbolnăviri în urma consumului de produse neverificate sanitar-veterinar” a subliniat Corduneanu.

De precizat este că ANSVSA a dispus, în regim de urgenţă, pentru sfârşitul săptămânii trecute, efectuarea unei acţiuni ample de control oficial la nivel naţional, prin care să se verifice modul de respectare a cerinţelor privind colectarea, depozitarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi a subproduselor nedestinate consumului uman, provenite de la mijloacele de transport internaţional aeriene şi navale.

Potrivit ANSVSA, Comisia Europeană a transmis notificări cu privire la apariţia şi evoluţia unor noi focare de pestă porcină africană în anumite state membre ale UE (Cehia, Estonia, Lituania, Polonia), precum şi în ţări terţe (Belarus, Rusia, Ucraina), iar autorităţile veterinare din România sunt „într-o permanentă alertă şi încearcă să capaciteze, pentru conlucrarea în domeniul activităţilor preventive, toţi factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a ţine virusul la distanţă de graniţele naţionale”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: