Nu vreau să fiu prieten cu poliţistul

> Daniela Beale

A murit un poliţist. Înjunghiat de vreo 20 de ori de un biped furibund care, a spus-o singur, urăşte poliţiştii. Au rămas în urma sa doi copii minori care se vor consola în viaţa trăită fără tată, cu gândul că el a fost un erou. Slabă consolare, cred. Un râs, un sfat, o mângâiere, o ceartă sau o urecheală de la tata ar fi fost înmiit mai bune decât adorarea unui portret îndoliat de pe raftul bibliotecii.

De ieri, cuvintele legate de uciderea poliţistului, joi seară, în Gara Burdujeni, curg din toate direcţiile. Colegi stupefiaţi şi îndureraţi, o comunitate scandalizată de această violenţă nefamiliară ei, pe care o văd doar în filme cu gangsteri, transmit prin mijloace media şi pe site-uri de socializare compasiune, respect, condoleanţe, indignare, dar şi nedumerire. Implicit, caută un vinovat, un altul decât netrebnicul care a ţinut cuţitul în mână.

Putea fi evitată tragedia? De ce Sorin Vezeteu era singur prin gară după ce coborâse din tren un grup depistat fără bilet? De ce nu avea alături un coleg? Unde erau jandarmii, care au, se pare, sector de patrulare şi pe peronul gării? Răspunsurile la aceste întrebări vor fi probabil redactate, aranjate, fasonate astfel încât nimeni să nu fie scos vinovat. Va fi de vină soarta, întâmplarea şi ceasul rău pentru că poliţiştii, oameni şi ei, mor câteodată chiar când îşi fac datoria.

Nu putem trece însă cu vederea că sunt ani la rând în care indivizi de un anumit calibru arată tot mai mult dispreţ faţă de autoritate, faţă de poliţişti, faţă de jandarmi. Faptele de ultraj asupra oamenilor legii s-au înmulţit îngrijorător, în contradicţie cu politica instituţiilor care promovează pentru lucrătorii lor imaginea de băieţi buni, politicoşi şi competenţi.

În tot anul în 2015, procurorii de pe lângă Judecătoria Suceava au avut în lucru 17 dosare de ultraj, opt fiind împotriva unor poliţişti şi jandarmi. Însă doar în primele două luni ale acestui an procurorii aveau deja 22 de dosare de ultraj, dintre care 17 împotriva angajaţilor poliţiei şi jandarmeriei sucevene. Ce-i face pe anumiţi indivizi să se revolte şi să folosească violenţa asupra angajaţilor statului care aplică legea? Şi dacă aceste fapte vin din partea unor alienaţi, persoane cu tupeu sau cu dereglări de comportament, de ce poliţiştii nu pot anihila, corect şi eficient, violenţele pornite asupra lor, aşa cum fac poliţişti din alte ţări, băieţi buni, politicoşi şi competenţi, la rândul lor.

Joi seară a murit la datorie un poliţist, dar s-a petrecut şi o crimă asupra unei instituţii. Poate că este nevoie în Poliţia Română de ceva mai mult decât întreţinerea cu încăpăţânare a unei imagini prieteneşti a instituţiei faţă de cetăţeni. De mai multă preocupare a şefilor pentru siguranţa şi demnitatea lucrătorilor. Poate este nevoie – în ţara asta în care autoritatea a devenit pentru unii duşman – de protocoale noi pentru poliţiştii de ordine publică şi cei rutieri care dau piept zilnic cu tot felul de oameni. Nu vreau să fiu prieten cu poliţistul, ci vreau să-l ştiu în siguranţă ca să mă pot baza pe el oricând. Pentru asta, cineva, acolo sus, trebuie să construiască un cadru corect, funcţional inclusiv în stradă, al relaţiilor între cel care încalcă legea şi cel plătit să o apere.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Sunt foarte mulți polițiști locali cu salarii de 4000 de lei lunar.Nimani nu-i vede prin oras decat aplicand amenzi la cate o masina parcata in graba pe locuri cică nepermise.Atata fac și in rest stau și mananca seminte!De ce nu ne revoltam impotriva acestor POLIȚIȘTI LOCALI ??De ce nu asigură dublura polițistilor atata timp cat au asa niste sporuri si salarii.Vă spun eu cand mai meg la cate o tură de noapte ADORM NESIMȚIȚII ÎN MAȘINA POLIȚIEI DE POLIȚIȘTILOR LE ESTE JENĂ SĂ ÎI TREZEASCĂ.AFARĂ CU MANCĂĂII BANULUI PUBLIC PE SEAMA CETĂȚENILOR!!!AFARĂ CU POLIȚIA LOCALĂ DACĂ NU FACE NIMIC!!!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: