Centre de vaccinare pentru imunizarea copiilor împotriva rujeolei

> Este vorba despre comunele Crucea, Coşna, Cârlibaba, Poieni-Solca şi Suceviţa

 Organizarea unor centre de vaccinare în cinci comune care nu au medic de familie, cu sprijinul autorităţilor locale, precum şi catagrafierea copiilor nevaccinaţi sau restanţieri şi includerea lor în campania de vaccinare sunt câteva dintre măsurile stabilite de autorităţile sanitare în colaborare cu Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava pentru derularea campaniei de imunizare a copiilor din judeţul Suceava împotriva rujeolei.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că în urma desfăşurării videoconferinţei pe tema măsurilor privind campania de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei, în colaborare cu Prefectura şi Consiliul Judeţean, DSP Suceava vizează organizarea unor centre de vaccinare pentru imunizarea împotriva rujeolei în cele cinci comune sucevene care nu au medic de familie, în locaţiile fostelor dispensare sau în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale, care să asigure vaccinarea copiilor în condiţii de siguranţă.

Ea a precizat că în comunele Crucea, Coşna, Cârlibaba, Poieni-Solca şi Suceviţa nu sunt medici de familie, arătând că doar în Suceviţa funcţionează un punct de lucru al unui cabinet de medicină de familie din Grămeşti, iar asistenţa medicală primară este acordată doar în două zile pe săptămână.

Zorescu a spus că DSP Suceava va solicita Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava să delege reprezentanţi din comunele învecinate celor care nu au medic de familie pentru a se putea asigura vaccinarea copiilor.

Ea a mai spus că, după încheierea videoconferinţei, subprefectul de Suceava, Silvia Boliacu, a solicitat, marţi, Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Suceava, o situaţie privind efectivele de copii care au vârsta cuprinsă între 9 luni şi 9 ani. DSP Suceava va confrunta aceste date cu cele înscrise în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, astfel încât să poată fi identificaţi toţi copiii care sunt nevaccinaţi sau restanţieri la vaccinare.

Zorescu a precizat că DSP Suceava a transmis adrese medicilor de familie din judeţ, solicitând să trimită datele actualizate cu copiii restanţieri la vaccinare.

„Intenţionăm ca în cazul tuturor acelor copii depistaţi nevaccinaţi să trimitem familiilor scrisori cu pliante care să conţină informaţii privind importanţa vaccinării, dar şi invitaţii către părinţi pentru a se prezenta cu copiii la medicul de familie pentru vaccinarea acestora” a explicat Zorescu.

Ea a spus că, potrivit ultimei raportări, în judeţul nostru, campania de vaccinare împotriva rujeolei se derulează în condiţii relativ bune la copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani, 83% dintre aceştia având administrată o doză de vaccin, însă o situaţie mai îngrijorătoare se înregistrează la grupa de vârstă sub un an, care ar trebui să primească o doză suplimentară de vaccin în actualele condiţii de evoluţie a epidemiei de rujeolă.

Medicul epidemiolog a subliniat că multe refuzuri la administrarea celei de-a doua doze de vaccin se înregistrează la copiii cu vârste peste 5 ani, iar, în aceste condiţii, acoperirea vaccinală în rândul lor este de doar 48%.

Zorescu a menţionat că în primul trimestru al anului au fost administrate 8500 de doze de vaccin ROR, iar în stocul DSP Suceava se află alte 7135 de doze de vaccin, cantitate care asigură necesarul până la sfârşitul anului.

Reamintim că vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion şi rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni, cât şi în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani şi 7 ani, astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, la mijlocul lunii decembrie 2016, coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la vârsta de 9 luni, în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie şi cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece „principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: