În politică, relaţia muncă – reuşită e invers proporţională

 Cu cât te străduieşti să faci ceva, eşecul e mai aproape. Valorile în politică sunt altele faţă de valorile cetăţeanului, consideră Sanda-Maria Ardeleanu, fost deputat

 Fostul deputat de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a declarat că în perioada de 8 ani cât a fost deputat de Suceava în Parlamentul României i-au fost zdruncinate profund mai multe convingeri pe care le avea înainte de a intra în politică.

Ardeleanu a spus în cadrul emisiunii „Exclusiv 90 de minute” de la Bucovina TV că a fost deputat de Suceava timp de 8 ani, o perioadă lungă.

„Opt ani înseamnă mult din viaţa unui om şi eu am avut această şansă extraordinară de a putea reprezenta Suceava, de a-i putea reprezenta pe suceveni în Parlamentul României. Sunt un om care se consideră onorat şi va rămâne onorat pentru că a făcut parte dintr-o echipă puternică de politicieni ambiţioşi care ştiu ce vor, pragmatici şi care, cu o carismă excepţională, au reuşit să mă convingă să părăsesc Universitatea pentru 3 zile pe săptămână pentru că celelalte 4 zile din săptămână mi le petreceam în Universitate cu studenţii sau cu alte activităţi” a spus fostul deputat sucevean.

Ea a recunoscut că această perioadă a fost „foarte frumoasă”, din care a ieşit, cumva, „un alt om, o altă femeie, un alt profesor”, prin experienţele acumulate, dar mai ales prin capacitatea care i-a fost stimulată în aceşti 8 ani de a privi detaliul, de a interpreta altfel realitatea, mai pragmatic şi nu doar „din cărţi”.

Ardeleanu a mai spus că a fost marcată de politică şi susţine că politica nu a reuşit să-i schimbe idealul, deşi era aproape să se întâmple; dar că i-au fost răsturnate convingerile anterioare.

„Politica m-a marcat. Nu a reuşit să-mi schimbe idealul, deşi era cât pe ce să se producă şi lucrul acesta. Sunt un om care crede în ideal, care a fost marcat în viaţă de acel ideal. Era cât pe ce să îmi schimb idealul. Oricum, foarte multe dintre convingerile mele anterioare au fost răsturnate” a spus profesorul universitar.

„În primul rând mi-a fost zdruncinată profund încrederea că cineva poate reuşi prin el însuşi şi prin munca lui. În momentul în care am intrat în politică eram convinsă că oricine, dacă munceşte corect, dacă se angajează într-o activitate, poate să reuşească. Ei bine, în politică nu este aşa. Politica este atipică din punctul de vedere al imaginii realităţii reflectate în individ şi în rezultatele acestuia. Nu mai cred că un om poate să reuşească singur şi prin munca de zi cu zi, ca o furnică. În politică e nevoie şi de altceva care să te facă să reuşeşti. Sunt câteva ingrediente printre care o rezistenţă fizică excepţională, o rezistenţă psihică asemenea, o maleabilitate care uneori te obligă să renunţi la principii. Şi m-am luptat cu mine însămi pe parcursul a 8 ani să fiu maleabilă, să fiu flexibilă, dar să nu renunţ la principii. Mi-a fost foarte greu. Nu ştiu dacă am reuşit” a mai spus Sanda-Maria Ardeleanu.

Ea a mai declarat că în politică, cu cât munceşti mai mult, eşecul e mai aproape.

„Mi-am dat seama că în politică, uneori, relaţia muncă – reuşită este invers proporţională. Cu cât munceşti mai mult şi cu cât te străduieşti să faci ceva, eşecul e mai aproape” a spus Ardeleanu.

Ea a adăugat că acestea sunt o parte din convingerile zdruncinate profund în aceşti 8 ani de politică, dar că a rămas omul optimist, omul care crede în valori.

„Valorile în politică sunt altele faţă de valorile cetăţeanului. De aici problema politicienilor şi de aici problema cetăţeanului în a-i înţelege şi a-i percepe corect pe oamenii care îi reprezintă” a mai spus fostul deputat.

Ardeleanu a mai afirmat că a avut şi şansa de a se întoarce la locul de muncă după perioada în care a activat ca parlamentar.

„Am avut şansa de a mă întoarce după 8 ani, cu toate pânzele sus, la locul meu de muncă. Opt ani au însemnat multe teste atât în ceea ce mă priveşte, cât şi în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi. Am văzut cum pot eu reacţiona în faţa unor situaţii inedite pentru mine, dar i-am văzut şi pe ceilalţi cum reacţionează faţă de fostul coleg, de fosta prietenă, de fostul profesor” a spus Ardeleanu.

Ea a explicat şi care au fost motivele pentru care s-a suspendat din funcţia de prorector al Universităţii Suceava după ce a fost aleasă deputat.

„Am renunţat la postul de prorector. M-am autosuspendat. Nu a fost un gest pe placul partidului. A fost un gest pe care l-am făcut dintr-o conştiinţă şi un îndemn interior, dintr-un calcul pe care mi l-a permis bunul-simţ. Mi s-a părut că nu este firesc să parcurg aproape 1000 de kilometri pe săptămână, să fiu prorector, să primesc o indemnizaţie, să fiu, eventual, purtător de cuvânt şi să contribui în continuare la imaginea Universităţii. Erau lucruri pe care le-am simţit, fără să-mi spună nimeni, neadecvate şi m-am autosuspendat fără să-mi sugereze nimeni, fiind uşor criticată pe această problemă” a spus Ardeleanu.

Ea a recunoscut că îi lipseşte activitatea din Camera Deputaţilor.

„Îmi este dor de Camera Deputaţilor. M-am simţit un om responsabil, un om care a purtat vocea sucevenilor, care a vorbit despre problemele sucevenilor” a spus Ardeleanu.

Fostul deputat a mai spus că nu şi-a mai dorit să candideze pentru al treilea mandat, mai ales că a fost iniţiatoarea unei legi prin care propunea limitarea la două mandate, lege care însă nu a fost aprobată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: