Biserica “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Păltinoasa

Biserica este locul comun al întâlnirii cu Creatorul, credincioşii fiind întotdeauna strâns legaţi de Biserica strămoşească, în care au găsit de-a lungul veacurilor un scut, o călăuză, o vatră de lumină şi de mângâiere.

Pentru ca o grădină să rodească, nu e trebuinţă numai de un grădinar activ şi priceput şi de seminţe selecţionate. Ci e nevoie şi de un pământ fertil, care să primească sămânţa şi s-o facă să rodească.

În viaţa bisericească, acest pământ este comunitatea credincioşilor mireni.

Satul Păltinoasa se întinde pe o distanţă destul de mare (aprox. 6 km).

În anul 1995 s-a înfiinţat Parohia Păltinoasa II, care trebuia să vină în sprijinul credincioşilor situaţi de-a lungul drumului european. Locul ales pentru noua biserică din centrul satului a fost sfinţit de PS Gherasim Putneanul.

Pe 1 februarie 1999, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, am fost numit preot paroh eu, fiu al satului. Cuvântul ierarhului a fost: “Te duci să faci biserica!”

Lucrările la acest aşezământ sfânt au început în primăvara anului 1999, când s-a scos autorizaţie de construire şi s-a turnat temelia. În anul 2000 s-a zidit până la centura de sus şi s-a turnat placa pentru locul unde va cânta corul. Anul următor s-a pus acoperişul de către o echipă de meşteri în lemn din Valea Stânii (Moldoviţa), avându-l ca şef pe Petru Ciornei. De asemenea, construcţia a fost tencuită în interior şi exterior. În anul 2002 s-a pus gresie pe jos, s-a montat o frumoasă catapeteasmă sculptată în lemn de stejar în localitatea Lunca din judeţul Neamţ şi s-au instalat policandrele din bronz masiv turnate tot la Neamţ.

Cu două săptămâni înainte de sfinţire, prin dragostea şi jertfelnicia câtorva familii, s-a ridicat clopotniţa care adăposteşte un clopot de 400 kg cumpărat cu sprijinul Consiliului Local şi al credincioşilor.

În duminica zilei de 20 octombrie 2012, potrivit tradiţiei bucovinene, un grup de călăreţi în straie populare, având o caleaşcă în mijloc, îl aducea pe Ierarhul Pimen pentru a sfinţi cu Agheazmă şi Marele Mir lucrarea muncii lor: biserica închinată Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos.

În faţa clopotniţei, cel mai vârstnic consilier, Ilie Vişovan, cu bundiţă de dihor pe umeri şi ţinând pe mâini ştergarul cu colacul şi sarea, spunea Arhipăstorului: „Bine aţi venit în mijlocul nostru!”. Soborul preoţilor slujitori l-a întâmpinat pe chiriarh cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în sunetul clopotului .

După sfinţire, credincioşii au înţeles că biserica trebuie să devină o “imagine vie” a învăţăturilor Mântuitorului Iisus Hristos. S-a hotărât că mai trebuie făcut un efort pentru a o picta. Acest lucru începea după Sfânta Marie Mare, în data de 17 august 2010. Timp de 75 de zile, pictorul bisericesc Nicolae Gavrilean, împreună cu ucenicii săi, a pictat cei peste 650 metri pătraţi în tehnica “fresco” pe un fond deschis.

Cu câteva zile înainte de hram, pe 11 iulie 2011, ÎPS Pimen a felicitat credincioşii acestei parohii pentru efortul făcut şi a mărturisit că în „trăistuţa lui cu lucruri de suflet ce o poartă va pune şi fotografia corului acestei parohii”.

În seara zilei de 25 martie 2013 (Buna Vestire), la Sf. Maslu de obşte, slujba a fost condusă de PS Macarie, Episcopul român Ortodox al Europei de Nord.

În prezent, la Parohia Sf. Ilie Păltinoasa se apropie de finalizare lucrările la sala de prăznuire şi la capela mortuară.

Ţin să spun că la începutul construirii bisericii unii oameni susţineau că lor nu le mai trebuie o biserică. Aveau una cu hramul Sf. Nicolae. Acum mărturisesc că le pare rău de cele afirmate cu ani în urmă, pentru că această biserică este aproape de neputinţele lor trupeşti şi sufleteşti.

În încheiere aş vrea să mulţumesc ÎPS Pimen pentru încrederea investită în mine de a mă trimite preot în satul natal, PC Pr. Protopopi Vasile Ieremia şi Minu Mititelu pentru sprijin şi înţelegere; Consiliului Parohial şi Epitropului casier, Constantin V. Carpiuc, ofiţer care au fost zi şi noapte, cu timp şi fără timp, trup şi suflet pentru acest Sf. locaş de la început până-n prezent, şi familiei, care mi-a fost alături.

Rog pe Bunul Dumnezeu, pe Prea Sfânta Maica Sa şi pe Sf. Pr. Ilie să păzească în sănătate şi să împlinească spre bine rugăciunile tuturor ctitorilor, donatorilor şi binefăcătorilor acestei sfinte biserici.

 Preot Paroh

MIHAI MANOLACHE

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: