Fălticeni

Cei mai buni pescari, la Primărie şi Trezorerie!

A devenit deja o tradiţie ca, la mijlocul lunii iulie, pe unul din iazurile din apropierea municipiului Fălticeni, să se desfăşoare concursul de pescuit destinat angajaţilor din instituţiile publice. Anul acesta, iazul Şomuz II a găzduit sâmbătă, 15 iulie, începând cu ora 5, cea de-a V-a ediţie a Cupei „Nada Florilor”, concurs la care s-au înscris 29 de echipaje, formate din câte trei pescari amatori sau profesionişti, de la unităţi de învăţământ, poliţie, jandarmi, ISU, ANAF, trezorerie, ambulanţă, spitalul municipal, poliţia locală etc.

De la prof. Vasile Buduşanu, preşedintele comisiei de arbitri, am aflat că a fost permisă orice fel de nadă naturală, concurenţii care au prezentat la cântar peşti răniţi sau morţi au fost descalificaţi, iar în momentul când s-a realizat o captură, concurenţii au fost obligaţi să solicite prezenţa arbitrilor pentru cântărirea şi înregistrarea ei. În timpul concursului a fost interzisă folosirea oricărui tip de sonar sau barcă de nădit, toate activităţile legate de pescuit (nădit, lansat, drill) desfăşurându-se din stand. Cu minciogul s-a putut intra în apă până la genunchi, iar cei care nu au respectat regulamentul au fost penalizaţi.

Sadoveanu a pescuit în acel iaz, dar atunci era peşte

„La Fălticeni pescuitul este o tradiţie. De fiecare dată când ajungea în acest oraş al culturii, Sadoveanu venea pe aceste iazuri pentru linişte, pentru odihnă, pentru recreere şi pentru pescuit. Astăzi este o zi bună pentru pescuit, cu toate că se simte o adiere uşoară de vânt. Faţă de alţi ani, când era foarte cald, iar apa în iaz se apropia de 30 de grade, anul acesta, cele 20 de grade din termometru, norii de pe cer şi picăturile de ploaie care mai cad din când în când promit mult peşte în juvelnic. Chiar dacă este un concurs de pescuit staţionar, participanţii nu au ca principal scop să prindă cât mai multe peşte; nici nu prea cred că este sau a fost hrănit de cei care administrează iazul. Mulţi am venit să socializăm, să ne relaxăm şi să ne aducem aminte de anii când avea balta peşte. După terminarea concursului, comisia de arbitraj va întocmi un clasamentul final, iar cei mai buni pescari vor fi premiaţi de Primăria Fălticeni cu cupe, medalii, diplome şi tricouri personalizate” ne-a declarat prof. Vasile Buduşanu, preşedintele juriului concursului.

Cinci ore de pescuit

După tragerea la sorţi a standurilor, timp de o jumătate de oră, fiecare pescar şi-a pregătit uneltele şi momelile, a stabilit strategia pe care o va aborda pentru a obţine cea mai mare captură, a pus suporţii pentru undiţe. Cu mai bine de un sfert de oră înainte de ora 6,00, când totul era pregătit, fluierul arbitrului Vasile Buduşanu a „trezit” peştii, iar mămăliga, boabele sau râmele agăţate în cârlige au ajuns în apă. Primul peşte a fost prins de echipa PSD, un cărăşel de câteva zeci de grame. Văzând că nu prea au succes şi nu sunt „suficient de dotaţi”, echipajul „Lostriţa” al Primăriei Fălticeni a înlocuit doi membri cu doi fălticeneni care lucrează în afară ţării şi care au venit să-şi petreacă concediul pe malul iazului. Cei doi au uimit asistenţa şi colegii de pescuit atât prin undiţele folosite, cât şi prin capturile obţinute.

Cele cinci ore în care s-a desfăşurat concursul propriu-zis au trecut repede pentru cei care s-au aşezat la poveşti, lăsând clopoţeii undiţelor să-i anunţe de prezenţa peştelui în cârlig şi mult mai greu pentru cei care şi-au găsit loc în stufăriş şi au preferat liniştea savurând o bere. O parte dintre participanţi au propus organizatorilor ca, începând de anul viitor, concursul să se desfăşoare timp de două zile, câştigătorii fiind desemnaţi prin cumularea cantităţii de peşte. Un prim avantaj ar fi că, dacă prima zi nu este favorabilă pescarilor, poate următoarea este cu noroc.

Captura zilei, un peşte cu greutatea de 2,57 kg

Cea mai mare cantitate de peşte, 8,04 kg, a aparţinut echipajului “Lostriţa” al Primăriei Fălticeni, pe locul II s-a situat Trezoreria Fălticeni, cu 7,05 kg de peşte pescuit, iar locul III a fost ocupat de echipa Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, cu un total de 6,70 kg de peşte prins. Cu 4,48 kg de peşte, echipajul Partidului Social Democrat a obţinut menţiune. Captura zilei a fost adjudecată de agentul Poliţiei Locale Fălticeni Gavril Gherman, un peşte cu greutatea de 2,57 kg. Trofeul „Peştele viitorului” nu a mai fost acordat anul acesta pentru că au fost mai mulţi pescari cu peşti sub 10 grame, iar organizatorii au pregătit doar un singur trofeu, un peşte gonflabil.

În total s-au pescuit 69,57 kg de peşte, care, potrivit regulamentului, a fost eliberat. Cele mai folosite momeli au fost râma roşie, râma albă, viemişori, musculiţe, boabe de porumb şi mămăligă. S-a prins caras, crap, cteno, somn, biban, şalău, crap chinezesc, fitofag, dar şi raci, broaşte, cutii de bere, diverse ambalaje şi alte obiecte aruncate de alţi pescari sau cetăţeni ai urbei care s-au plimbat pe malul iazului.

La final, după ce pescarii au ecologizat întreaga zonă, au fost invitaţi la festivitatea de premiere. Pe lângă premii, Primăria Municipiului Fălticeni le-a oferit, cu sprijinul unor inimoşi sponsori, o masă cu borş de peşte şi saramură de peşte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: