Suceava, desemnată „Destinaţie Europeană de Excelenţă”

> Consiliul Judeţean Suceava a câştigat concursul de proiecte lansat de Comisia Europeană pentru destinaţii europene de excelenţă

Consiliul Judeţean Suceava a câştigat concursul de proiecte lansat de Comisia Europeană prin care Suceava este desemnată „Destinaţie Europeană de Excelenţă”, a anunţat, marţi, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Proiectul „Destinaţii Europene de Excelenţă” (EDEN) a fost lansat de Comisia Europeană şi are ca obiective creşterea vizibilităţii destinaţiilor, a calităţii ofertei turistice europene, stimularea dezvoltării turismului durabil şi crearea unei reţele între destinaţii.

Pentru atingerea acestor obiective, autorităţile naţionale de turism din fiecare ţară participantă la proiect au organizat un concurs pentru desemnarea destinaţiei de excelenţă a ţării respective, conform temei stabilite în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, întrunit la nivel european.

„Tema propusă s-a referit la turismul cultural tangibil, concursul fiind lansat de Ministerul Turismului la începutul lunii martie, iar Consiliul Judeţean Suceava a depus în luna aprilie, prin Serviciul Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT), Proiectul «Municipiul Suceava. Turism cultural tangibil»” a precizat Flutur.

El a spus că procedura de selecţie a fost deosebit de laborioasă şi a cuprins o etapă de analiză a proiectelor depuse şi o etapă de evaluare pe teren.

„În dosarele de concurs am prezentat oferta turistică generală a municipiului Suceava, precum şi cea bazată pe obiective de turism cultural, am prezentat proiectele de dezvoltare turistică în zonă şi parteneriatele în domeniul turismului” a explicat preşedintele CJ Suceava.

În cadrul selecţiei, criteriile au avut în vedere: complexitatea şi calitatea ofertei turistice bazate pe obiective de turism cultural, patrimoniu cultural-istoric – monumente/situri istorice sau arheologice, muzee, complexitatea şi calitatea ofertei turistice generale, infrastructura turistică, programe turistice, activităţi de marketing aferente turismului cultural, derularea de proiecte locale/ regionale/ naţionale/ internaţionale pentru asigurarea dezvoltării durabile a turismului în zonă, existenţa la nivelul destinaţiei a parteneriatelor şi a cooperării cu alţi participanţi la sectorul turistic, la nivel regional/ naţional/ internaţional şi existenţa centrelor de informare turistică.

În Suceava există 84 valori de patrimoniu cultural, dintre care 45 sunt de interes naţional şi 39 de interes local, respectiv foarte important, Biserica Sf. Gheorghe a Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava este inclusă în Patrimoniul UNESCO.

„În documentaţie am arătat modul în care se prezintă Cetatea de Scaun, Muzeul de Istorie, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Hanul Domnesc, Planetariul şi Observatorul Astronomic etc. La capitolul accesibilitate, un argument important l-a constituit existenţa Aeroportului Ştefan cel Mare” a spus Flutur.

El a menţionat că proiectul depus de CJ Suceava a fost declarat câştigător, cu 98,33 puncte, iar pe locurile următoare s-au clasat proiectele: „Ţara Chioarului” – locul II; „Sighetu Marmaţiei” – locul III; „Colinele Transilvaniei” – locul IV; „Şcheii Braşovului şi Braşovechi” – locul V.

Consiliul Judeţean Suceava va fi premiat la Bruxelles, de Comisia Europeană, în cursul anului 2018, în cadrul unei festivităţi organizate la nivel european, unde judeţul va avea şi un stand propriu care va promova destinaţia turistică „Municipiul Suceava”, destinaţie ce va fi inclusă în reţeaua “Destinaţie Europeană de Excelenţă” la nivel european. Destinaţia va avea o pagină proprie de promovare.

De asemenea, proiectul “Municipiul Suceava. Turism cultural tangibil” va fi premiat de Ministerul Turismului cu ocazia ediţiei de toamnă a Târgului de Turism al României, organizat de Romexpo în perioada 16-19 noiembrie 2017, iar Consiliul Judeţean Suceava va beneficia de spaţiu de prezentare a destinaţiei în cadrul standului Ministerului Turismului.

„Faptul că Suceava devine «Destinaţie Europeană de Excelenţă» este o recunoaştere a eforturilor de punere în valoare a potenţialului său turistic şi se creează o oportunitate în creşterea vizibilităţii ca destinaţie de excelenţă pentru turismul cultural, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.

Împreună cu Primăria, vom continua să susţinem dezvoltarea turismului în municipiul Suceava, ca kilometru zero al turismului în Bucovina” a subliniat Gheorghe Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: