ONG caută voluntari !

Acesta este copacul lor, al copiilor din centrele de plasament din Suceava. Prin această planşă, voluntarii le-au arătat copiilor că fiecare este special, iar împreună pot crea lucruri la fel de speciale

În poşta redacţiei a ajuns un comunicat, însoţit de câteva rânduri, prin care un ONG solicita ajutor. Dorea să facă publică nevoia de voluntari şi ruga ziarul să se implice pentru a ajuta, împreună, copiii din centrele de plasament să ajungă mari, să devină „responsabili, independenţi şi siguri pe picioarele lor”, să capete încredere în ei şi „să depăşească trauma instituţionalizării sau a vieţii într-o familie dezorganizată”.

Ajungem MARI

La o primă căutare pe internet, am aflat că Ajungem MARI este principalul proiect educaţional al Asociaţiei Lindenfeld, pornit de la zero în 2014 şi desemnat, în 2015, „Proiectul Anului în Educaţie” la Gala Naţională a Voluntarilor.

La Suceava, coordonatorii locali ai proiectului sunt Mădălina Batinaş şi Alexandra Luca. Cu prima dintre ele am schimbat câteva cuvinte, pentru ca, apoi, prin rândurile de faţă, să-i fac publică activitatea şi să răspund rugăminţii adresate redacţiei.

ONG-ul sucevean este o filială a Asociaţiei Lindenfeld în care Mădălina activează încă de la începutul programului, în 2015. Din decembrie 2016 a devenit coordonator, calitate în care a participat la două proiecte, „Dă pasiunea mai departe!” şi „Explorator pentru o zi”.

Este mulţumită de rezultate? o întreb. „Prin cele două proiecte am reuşit să încurajăm elevii din centre să se pregătească mai mult şi mai bine pentru şcoală, am reuşit să-i convingem pe unii să nu renunţe la şcoală, să dea bacalaureatul sau să continue cu o formă de învăţământ postliceal. Pe unii i-am convins să înceapă să studieze o limbă străină aşa încât, da, suntem mulţumiţi de rezultatele pe care le avem” spune Mădălina.

Ce activităţi desfăşoară cu copiii, în cele două programe, ce face un voluntar, întreb şi aflu că primul proiect, „Dă pasiunea mai departe”, este strict legat de centrul în care activează. Voluntarii, împărţiţi în echipe, se deplasează acolo, două ore pe săptămână, şi îi ajută pe copii în procesul de învăţare, la teme, în principal. Acum, pe timp de vară, unii voluntari şi-au pregătit o activitate de grădinărit sau la bucătărie, unde se desfăşoară activităţi interactive, din dorinţa de a-i motiva pe copii, de a-i atrage să facă ceva ce le place.

În celălalt proiect „Explorator pentru o zi”, voluntarii îi însoţesc la activităţi în afara centrului, la muzee, la diverse ateliere, cum ar fi cel de acum, din interiorul Muzeului Satului, de lângă Cetatea de Scaun a Sucevei. Îi duc acolo, îi supraveghează, în aduc înapoi la centru.

Sunt activităţi care aduc tuturor satisfacţii, spune Mădălina. „Ei se bucură că, datorită nouă, ies mai mult afară, la diverse activităţi. Am fost la film, am fost la teatru, sunt fericiţi cu noi. Înainte, era mai complicat să iasă, din cauza numărului mic de asistenţi. Iar aceştia, asistenţii, sunt mulţumiţi, căci îi ajutăm.”

Cine plănuieşte activităţile acestea la care participă copiii, întreb. „Există cel puţin o întâlnire lunară între voluntari şi noi, cei doi coordonatori, avem o foarte bună legătură între noi, schimbăm idei, ne consultăm. Apoi, avem un ghid de idei de la Bucureşti care ne ajută, cu care stabilim ce avem de făcut, totul este monitorizat, nimic nu e lăsat la voia întâmplării.”

Cu ce ne lăudăm, ce bucurii avem?

Nu se laudă, dar vorbeşte cu căldură în glas despre reuşitele voluntarilor.

„Una din fete, cea mai bună la matematică din clasă, nu se descurca deloc la limba engleză. Cât am fost voluntară am discutat mult cu ea, am convins-o că engleza o va ajuta pe viitor, apoi au făcut cu ea lecţii în particular. A studiat, iar acum a ajuns la un nivel de înţelegere.

Avem un băiat care era în pericol să rămână corigent. Era mai reticent când era vorba de voluntari, dar s-a ataşat de doi dintre voluntarii noştri, două fete, care l-au ajutat să treacă peste corigenţe şi, în acelaşi timp, să fie mai deschis, mai sociabil.”

Înţeleg de la Mădălina că nu au existat copii care să fi refuzat colaborarea cu voluntarii fundaţiei. Majoritatea sunt rezervaţi, la început, dar, dacă există empatie, devin cu uşurinţă cooperanţi. „Dacă nu eşti făcut să lucrezi cu copiii nu ai ce căuta acolo” spune ea, înţeleaptă.

Căutaţi voluntari?

Cum trebuie să fie cei ce aplică pentru a deveni voluntari? „Să fie înţelegători cu copiii, să aibă răbdare cu ei, să le poată explica, pe înţelesul lor, anumite lucruri, atât din sfera şcolară, cât şi cea extraşcolară. De asemenea, să îi încurajeze, să îi motiveze să înveţe pentru că, în principal, asta ne dorim, să îi încurajăm tot mai mult să înveţe” spune Mădălina, adăugând că este foarte mulţumită de rezultatele bune obţinute de aceştia, între altele, la examenul de capacitate.

 Aşa încât – la adresa https://goo.gl/forms/WJOHNetP5hNsflzy1 – sunteţi aşteptaţi să aplicaţi, până pe 19 iulie, pentru a deveni voluntari. „Avem nevoie de voluntari, în luna octombrie, pentru o perioadă de şase luni. De anul trecut, din octombrie, până în momentul de faţă, am avut două centre la care am lucrat, în Suceava şi, probabil, din toamnă, vor fi trei”. Faceţi un click, faceţi un bine.

Cum anul acesta a terminat clasa a XII-a şi discuţia noastră s-a desfăşurat în prag de admitere la facultate, îi doresc Mădălinei să activeze în continuare, în toamnă, aşa cum îşi doreşte, la Cluj-Napoca, unde sunt sigură că va fi studentă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: