Cezar’s

Comerţul cu brânză, la zi

> Brânză. Geo Bogza contestase, oarecum indignat de sensul ei profund meschin, cunoscuta zicere „Frate, frate, dar brânza-i pe bani”. „O fi, dar numai între brânzari!” a replicat marele scriitor şi jurnalist. Acelaşi care, totuşi, la înmormântarea, într-un oraş bucovinean, a unui frate al său (care avusese o viaţă mai aventuroasă, mai libertină), avea să afirme, văzând cum sicriul se înţepenise în intrarea în cavou: „Ce ghinion! Până şi în lumea drepţilor să intri… strâmb!”.

> Comerţ. Un furt multimilenar, comis cu consimţământul victimei.

> Cromatică (politică). În China, în 1969, pe când Revoluţia Culturală era în plin avânt, s-a luat hotărârea ca maşinile să treacă pe roşu şi să oprească la culoarea verde a semaforului. Într-adevăr, roşul este culoarea revoluţionară, care impune mersul neabătut înainte, în vreme ce verdele rămâne burghez.

> Deficit. Nu vă mai temeţi de deficitul bugetar: a ajuns atât de mare încât îşi poartă singur de grijă.

> Dendro… politica. Observ că, de la un mandat la altul, coaliţiile şi guvernele băştinaşe seamănă tot mai fidel cu speciile forestiere repede crescătoare: au viaţă scurtă, dar diseminează, lăstăresc, drajonează rapid în toată ţara, sunt multicolore, dar au rol decorativ. Cât despre utilitate şi putere, diferenţa este cea dintre salcie şi stejar… Orgolii din esenţe tari, spinări din lemn moale…

> Etnic. Criteriu discriminator, folosit de Kremlin în promovarea cadrelor din fostele „gubernii” sovietice. De pildă, până spre finalul anilor 1980, doar 8,6% dintre directorii întreprinderilor din fosta RSS Moldovenească erau etnici români (mă rog, „moldoveni”).

> Împădurire. Un simplu exerciţiu de imaginaţie. Acoperirea cu vegetaţie forestieră a unei suprafeţe terestre de 120 milioane ha ar presupune plantarea a aproximativ 14 miliarde de arbori, timp de 10 ani. Aceasta ar presupune – ipotetic – ca fiecare pământean să planteze şi să îngrijească doi arbori în fiecare an. Ori, altfel spus, fiecare adult activ să dăruiască Mamei Geea (şi propriilor urmaşi) 4-5 arbori, anual. Un efort deloc supraomenesc, nu credeţi? Pentru edificare, suprafaţa împădurită luată în calcul mai sus este echivalentă cu cea (cumulată) a pădurilor Suediei, Spaniei, Finlandei, Franţei, Germaniei şi României. Adică 65% din totalul pădurilor ţărilor membre UE. Ori… de 20 de ori întinderea pădurilor României de azi. Vise…

> Patrii. „Noi, de fapt, avem două patrii coincidente:/ o dată este patria de pământ şi de piatră/ şi încă o dată este numele patriei de pământ şi de piatră.” (Nichita Stănescu)

> Politician. Primii doi dintre cei trei candidaţi la postul de ministru de Finanţe au fost respinşi, după ce au răspuns, la unison, „şase” la întrebarea de baraj: cât fac trei plus trei? Postul a fost obţinut de cel de-al treilea, care a întrebat, privindu-l adânc în ochi pe premier: „Ce rezultat doriţi să obţin, domnule prim-ministru?”.

> Transilvania. „Pe acest pod (de la Drobeta – n.a.) şi pe altele, de vase, armata romană de circa 150 000 de ostaşi (dacă ar fi să dăm crezare surselor) a înaintat în anul 105 din mai multe direcţii şi a asediat apoi Sarmizegetusa, capitala ţării. La începutul verii anului 106, lipsită de apă şi înfometată, cetatea se predă în mâinile romanilor şi este distrusă. Romanii descoperă tezaurul dacilor, evaluat la 165.000 kg aur fin şi 331.000 kg de argint, pe care-l transportă cu alai la Roma şi din care împăratul avea să ofere poporului, după obicei, panem et circenses, adică grâne şi spectacole de circ. Acest tezaur dacic a umplut pentru un timp vistieria secătuită a imperiului. Dar satisfacţia nu a fost deplină, deoarece Decebal şi o mână de credincioşi ai săi se refugiaseră în munţi, unde continuau lupta. Rezistenţa a fost însă de scurtă durată, căci un detaşament roman a dat de urma fugarilor. Încolţit, Decebal şi-a luat singur viaţa, iar capul său şi mâna dreaptă urma să fie înfăţişate împăratului şi apoi expuse la Roma, în văzul mulţimilor, pentru ca acestea să se convingă că marele duşman al imperiului pierise. O mare parte din vechea ţară a lui Decebal a devenit provincia romană Dacia, cu nucleul situat în Transilvania. Prin aceasta, sigiliul Romei a fost pus pentru vecie în acest teritoriu structurat pe cununa Carpaţilor. Puţinii daci rămaşi s-au amestecat cu romanii cuceritori, gena romană a biruit şi, astfel, românii au devenit un popor romanic. Al treilea ingredient au fost migratorii slavi, stabiliţi în parte printre daco-romani şi românii timpurii, asimilaţi apoi treptat (secolele VI-XII), nu înainte de a lăsa importante urme ale venirii lor, inclusiv în limba română.” (acad. Ioan-Aurel Pop)

> Viaţă. O aventură continuă, din care oricum nu vei ieşi viu.

> Vot. Pentru ca un ecologist adevărat, „nepoluat” politic, să fie ales preşedinte, ar trebui ca şi arborii să fie lăsaţi să voteze.

> Zi. „Ziua de ieri a trecut deja. Ziua de mâine poate că nici nu va exista pentru tine… Există doar miracolul clipei de faţă. Bucură-te de ea. Este un dar”. (Marie Stilkind)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!