Cernăuţi

Cea de-a 20-a ediţie a Târgului de Sânpetru

La Cernăuţi s-a desfăşurat una din cele mai vechi şi mai ample sărbători municipale – tradiţionalul Târg de Sânpetru ce-şi are începutul încă în 1786 şi a fost reluat în 1977. Astfel, la ediţia actuală, cea de-a 20-a, au participat subiecţii de gospodărire şi colective artistice din 23 de regiuni ale Ucrainei, din România, Republica Moldova, Polonia, Ungaria. Timp de două zile, pe pieţele principale ale Cernăuţiului şi pe străzile alăturate, în Parcul central de cultură şi odihnă „T. Şevcenko”, au fost organizate expoziţii cu vânzare a mărfurilor de larg consum, produselor alimentare, de cofetărie şi panificaţie, producţie apicolă, cărţi şi producţie poligrafică, articole ale meşterilor populari, tablouri, mobilă, automobile, servicii ale firmelor turistice, de asigurare, de odihnă, au avut loc diverse măsuri cu caracter distractiv (concerte, discoteci, parade de modă, competiţii sportive).

În mod tradiţional, sărbătoarea a început în faţa Primăriei urbei, unde au fost scoase Drapelul Cernăuţiului şi cel al Târgului de Sânpetru, după care participanţii şi oaspeţii s-au aflat în marş festiv până la intrarea în Grădina Publică, unde au fost întâmpinaţi de „vameşi”, de artişti amatori, care i-au servit cu colţunaşi şi vin. Apoi, pe scena improvizată de lângă havuzul din parc a avut loc inaugurarea festivă a Târgului de Sânpetru de către Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţiului, cei prezenţi fiind felicitaţi şi de Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care a accentuat păstrarea datinilor şi tradiţiilor Târgului, prezenţa întotdeauna a românilor la această sărbătoare municipală, de conducătorii ţinutului – Ion Muntean, preşedintele Consiliului Regional, şi Oleksandr Feşciuk, şeful ARS Cernăuţi.

După servirea de către gospodar – O. Kasprek – cu colac şi vin a celor prezenţi, primarul le-a înmânat ghiozdane cu diverse rechizite şcolare, mici cadouri la 11 micuţi ce poartă prenumele Petru şi Pavel, care la toamnă vor păşi pentru prima dată pragul şcolii. Concertul colectivelor artistice de amatori a înviorat atmosfera sărbătorească, iar prezenţa medicilor de la spitalele orăşeneşti le-a dat posibilitate celor prezenţi să-şi verifice gratuit starea sănătăţii, iar toţi doritorii au avut posibilitatea să-şi procure produse alimentare, băuturi răcoritoare, haine, îmbrăcăminte, foi de odihnă şi tratament la diferite sanatorii şi baze balneare din ţară şi de peste hotare.

Lume multă era şi pe Piaţa Preasfânta Maria, Piaţa Şcolilor, unde se aflau meşterii populari, colectivele restaurantelor şi cafenelelor din oraş, brodezele, producătorii de dulciuri şi băuturi. E adevărat, preţurile nu erau reduse, însă nimeni din cumpărători nu se indigna, căci, la urma urmei, Târgul de Sânpetru se desfăşoară o dată pe an şi n-avem prea multe asemenea sărbători ce ne aduc bucurie în suflet. De aceea pe arterele principale ale municipiului a domnit forfota comerţului şi buna dispoziţie ce i-a înveselit pe locuitorii urbei şi pe oaspeţii ei. Nici scurta ploaie de sâmbătă n-a reuşit să împiedice Târgul ce a devenit din nou o reuşită, iar cernăuţenii sunt satisfăcuţi de succesul actualei ediţii, fiind de acum în aşteptarea unei alte asemenea impresionante sărbători. (T. NICOLAE, „Zorile Bucovinei” Cernăuţi)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!